Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z Boštjanom Misjo o “sladkih težavah” podčetrtškega turizma: »Pridite pogledat, kako dobro živimo v Podčetrtku!«


Pogovarjali smo se z Boštjanom Misjo, direktorjem Visit Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ, ki mu letos teče že tretji mandat na čelu te funkcije. S prve roke nam je med drugim zaupal, kaj so največji izzivi takšnega položaja, na kaj je najbolj ponosen v domačem Podčetrtku, pa tudi kje najraje počitnikuje in kam se najraje umakne pred vrvežem, ki ga nemalokrat prinese najbolj turističen kraj Kozjanskega in Obsotelja …

 V petek smo se v turistično-informacijskem centru Podčetrtek srečali z Boštjanom Misjo, direktorjem prav tega, oziroma celotne organizacije Visit Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje. Da prijeten občutek gosta v Podčetrtku postavijo na prvo mesto, se začuti že ob prihodu, saj nas je vedno nasmejan in gostoljuben Podčetrtčan v družbi dveh sodelavk toplo sprejel, postregel s kavo, šalo ali dvema, ter brez zadržkov odgovoril na deset vprašanj, ki smo mu jih postavili za vas.

Boštjan Misja letos pričenja že tretji mandat na čelu Visit Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje.

Potrdili so vam podaljšanje mandata pred aprilsko sejo, na kateri bi se določilo, če in do kdaj boste še na funkciji direktorja Visit Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ. Do kdaj boste vodili nov mandat ter nam na kratko predstavite dosedanja dva.

Moja funkcija je petletna, nov, tretji mandat bom vodil v obdobju 2023 – 2028. V prvem mandatu se je vse vrtelo okoli zasnove, modernizacije naše organizacije, novih prostorov TIC-a, povezovanja. Preprosto, gradili smo steber, da smo z delom, ki ga je prinesel drugi mandat lahko zagnano, na sveže pričeli. Tega je najbolj zaznamovalo sprejetje skupne strategije razvoja turizma treh občin (Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje). Pričeli smo z upravljanjem destinacije, digitalnim trženjem, kljub epidemiji nismo obstali, osvojili nagrade za idejo, izvirnost … Skratka, na preteklih pet let me vežejo lepi spomini, naredilo se je veliko, da smo danes stabilna lokalna turistična organizacija.

Kakšna je vizija, načrti novega mandata ter kaj bo vaš največji izziv?

Izziv bo zagotovo, da se hitro in veliko stvari spreminja na področju organizacije in upravljanja turizma. Kot TIC se bomo v prihodnosti morali reorganizirati, narediti premik v digitalizaciji , prodaji doživetij, jih posodobiti in delati več na upravljavskem delu turizma – zeleni shemi, trajnostnem razvoju. Izziv je morda tudi to, da mora odlično izpeljano delo biti vsako leto boljše, inovativnejše, da ostaja v interesu ljudi. V zadnjem času pa na pomembno mesto postavljamo tudi analitiko gostov, torej jih anketiramo, da ugotovimo, kje se lahko še bolj izpopolnimo. Izziv je še zaposlovanje turističnih delavcev, saj že statistike kažejo, da se malo ljudi zanima za poklice v turizmu.

Kako bi ocenili turizem v Podčetrtku lani? Na kaj ste najbolj ponosni, kaj je bil največji zalogaj?

V preteklosti na nič ne gledam kot zalogaj, težavo, manj sladko delo so verjetno razpisi, ki jih moramo financirati, vračati sredstva. Najbolj sem ponosen na vse, vsakoletno razvijanje, dodajanje novih vsebin, ljudi, ki vsak na svoj način doprinašajo k destinaciji. Ponosen sem, da smo pripravljeni na dialoge, povezovanje, da lahko vključimo čim več turističnih deležnikov. Kot primer dobre prakse ali ponos pa lahko izpostavim lanskoletno rekordno število izvedenih prireditev.

Kaj lahko od turizma v Podčetrtku pričakujemo v prihodnje?

Kot sem že omenil, naša organizacija obeta veliko sprememb in upravljanja objektov. Vsak dan me fascinira, da smo na slovenskem in tujem trgu prepoznavna turistična destinacija. Tega ne jemljem za samoumevno, saj je za tem veliko trdega dela. Vsak doprinaša delček k mozaiku turizma, ki ga ustvarjamo. Seveda pa je vedno možnost izboljšanja – delali bomo na še večji komunikaciji, sodelovanju z lokalnim prebivalstvom, ovrednotili dediščino Kozjanskega parka, Svete gore v Občini Bistrica ob Sotli, Vonarsko jezero, Grad Podčetrtek in še bi lahko našteval.

Direktor Misja pravi, da mandat 2023 – 2028 v Podčetrtku obeta veliko sprememb in inovativnosti, ker je vedno prostor za izpopoljevanje.

Kako ste bili kot turistična destinacija nagrajeni lani?

Nekaj let nazaj smo pričeli s promocijsko kampanjo Daleč stran, skupaj s Termami Olimia. Ta slogan se letos poslavlja in pričenjamo z nečim novim, kaj točno se kuha, pa izveste kmalu. Za pripravo in izvedbo kampanje smo prejeli WEBSI nagrado 3. mesta za digitalno kampanjo na področju turizma.  BIG SEE pa nam je lani podelil nagrado za najbolj inovativno destinacijo.

Ker je primarna dejavnost v občini Podčetrtek turizem, nas zanima, ali poslovno tesno sodelujete z županom in ekipo občine, vprašate za nasvet, vam kaj svetuje sam, ali mu kaj predlagate vi?

Da, odlično sodelujemo s celotno občinsko upravo in tudi drugimi, drug drugega spodbujamo, primerjamo ideje, argumente. Če pride do nesoglasij, je vedno skupni interes najti dialog. Na koncu sprejmemo skupno pot in zanimanja v dobro vseh, kar je zelo pomembno, tudi na drugih področjih življenja.

Če bi potencialnega obiskovalca Podčetrtka lahko nagovorili z enim stavkom, kateri bi to bil?

»Pridite pogledat, kako dobro živimo v Podčetrtku!«

Kje pa najraje počitnikujete vi sami, imate najljubšo destinacijo, ki jo obiščete večkrat?

Za krajši oddih z družino najraje izberemo Terme Tuhelj, ker so nam prijetne in blizu. Na ta način tudi spoznavamo hrvaško Zagorje, ki je podcenjeno, mene vedno navduši in za vsakega kaj ponuja. Službeno najraje obiščem Berlin, nemška prestolnica mi je všeč. Za daljši oddih pa sem že večkrat obiskal Hvar, je daleč stran in v mojih očeh fenomenalen.

Če bi se jutri lahko odpravili kamorkoli na svetu, kam bi odšli?

Na Novo Zelandijo.

Kot zadnje vprašanje pa nas zanima, kje je vaš najljubši kotiček v domači občini Podčetrtek?

Na Rudnici. Tja se večkrat odpravim in umaknem na rekreativni tek, tako odmislim turistični vrvež v dolini Podčetrtka. Rudnica je odličen kraj, kjer se umirim in sprostim. Pa tudi doma (smeh).

Pripravila: Nuša Ozu