Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Turističnem društvu Pilštanj zadovoljni z avtobusi obiskovalcev. V 2023. se bodo ukvarjali s kmečkim uporom


V Turističnem društvu Pilštanj je bilo prejšnji konec tedna, na petek trinajstega veselo, saj so izpeljali tradicionalni občni zbor in potegnili črto pod prejšnje leto. V letu 2023 bo jedro njihovih aktivnosti veljalo Pavletu Štercu in 450-letnici velikega kmečkega upora.

V Turističnem društvu Pilštanj si vsako leto delo zastavijo v skladu z določeno vodilno temo. Pomnimo, leta 2019 je bila misija »Emino leto«, 2020 »Pogled nazaj«, 2021 so delovali pod sloganom »Domače in zeleno«, 2022 »Druženje ob drenih«, letos pa bo rdeča nit aktivnosti v spomin na Pavleta Šterca in kmečke upore, »Pavle Šterc in kmečki upori«.

Kdo je Pavle Šterc?

Ključavničar Pavle Šterc je bil eden od vodij hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573, ki je zbral upornike iz Kunšperka. Že pred 1. februarjem se je razširilo samostojno žarišče upora okrog Kunšperka pod vodstvom Šterca in Kukeča prek Podsrede do Pilštanja. Šterc je razširil upor vse do Planine in potegnil s seboj skoraj vse podložnike od Kunšperka do Planine; potem ko je pustil jedro svoje vojske (skoraj 1000 ljudi) v Planini, je prišel 6. februarja v bližino Jurkloštra.

Predsednica TD Pilštanj, dr. Andreja Kozmus razlaga, da bo veliko njihovega dela tako posvečenega obeležitvi 450-obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki je potekal v teh krajih in s tem tudi enemu izmed vodij, Pavletu Štercu, ki naj bi deloval v Lesičnem in na Pilštanju. Osrednja prireditev bo 10. 6. 2023 na Pilštanju. 

Občni zbor TD Pilštanj je podprl celoten poudarek dela v letu 2023.

Celoletni poudarek dela Turističnega društva v letu 2023 pa bo v izvedbi čistilnih akcij in urejanju (plazovi, grmičevja) Pilštanja, da bo primeren za oglede in organizacijo prireditve, organizaciji prireditve V spomin hrvaško-slovenskega kmečkega upora in Pavleta Šterca (10. 6. 2023), postavitvi kipa Pavleta Šterca, promociji stripa o Pavletu Štercu v Bistrici ob Sotli in Posavskem muzeju, udeležbi in organizaciji pohodov (povezovanje z Bistrico ob Sotli: Pilštanj – Kunšperk), izobraževanje na temo kmečkih uporov (Posavski muzej), izvedbi predavanj o arhitekturi Pilštanja nekoč in danes ter posvečanju izvedbi predstav …

O kmečkih uporih na Kozjanskem skozi strip smo pisali že prejšnji mesec, več si lahko preberete tukaj.

Peter Kozmus iz Turističnega društva Pilštanj dodaja: »V našem turističnem društvu smo zelo aktivni glede dogodkov, ki jih izpeljemo, kot tudi glede turističnih vodenj, ki jih organiziramo. Veseli nas, da smo v preteklem letu na Pilštanju sprejeli 32 avtobusov obiskovalcev, kar je plod velikega dela v ozadju.«

Vabimo vas k ogledu fotografij z letošnjega občnega zbora TD Pilštanj.