Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob nasilju v družini ne ostanimo brezbrižni


Če bi naj december bil najlepši mesec leta, žal za vse ni vedno tako. Prav nasprotno. Po tragediji v Novem mestu, ko je mož pred očmi treh otrok zadavil 41-letno partnerico in je ta 18. decembra, en mesec po napadu v bolnišnici umrla, se je odzvalo Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

Takšni dogodki občasno pretresejo javnost, a žal so žrtve premnogokrat spregledane, utišane, ustrahovane, nemočne, pri sebi pa bijejo tiho bitko, dokler se v nekaterih primerih ne zgodi najhujše. Na femicid se je odzval SOS telefon in poziva ranljivejši del javnosti v stiski, da se na njihovo sporočilo odzovejo in najdejo pogum, da spregovorijo.

Dr. Jasna Podreka, zunanja sodelavka Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja ob ponovnem femicidu pravi, da je to le še en umor v Sloveniji, ki ga je zaznamovala zgodovina nasilja.

Spodaj preberite, kaj je zapisala v sporočilu za javnost.

Še ena žrtev femicida. Še ena ženska, mamica treh otrok, ki je izgubila življenje pod pestmi bivšega partnerja. Še trije otroci, ki so bili priča dejanju, torej okrutnemu pretepanju in umoru lastne mame. Še en umor, ki ga je zaznamovala zgodovina nasilja.

V Društvu SOS telefon izražamo solidarnost z vsemi žrtvami nasilja, in jih obenem spodbujamo, naj čimprej poiščejo pomoč, da bi lahko zaščitile sebe in otroke pred nevarnostjo intimnopartnerskega nasilja.

V teh prazničnih časih opozarjamo, da domovi žal niso idealne slike družin iz TV reklam. Zato bodimo tudi kot sosedje pozorni na morebitne znake, da je v naši bližini nekdo žrtev nasilja. Vse institucije in politične odločevalce, odločevalke pa pozivamo k resnemu zazrtju v problem femicida in tragično statistiko na področju nasilja v družini in nasilja nad ženskami, ki nas kot družbo ne sme pustiti indiferentne.

Femicid je v letu 2022 v ožjem izboru za besedo leta, ker je žal vse bolj prisoten in aktualen družbeni problem. Želimo si družbe, v kateri femicid ne bo najpogosteje zaznana beseda. Kajti za njim stojijo usmrčene žrtve, ki jih nič ne more obuditi.

Brezplačni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55) je na voljo 24 ur na dan.