Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ukinitev dežurnih ambulant po Sloveniji: kaj bi to pomenilo za Kozjansko in Obsotelje


Slovensko javnost je nedavno precej razburil delovni načrt, ki načrtuje ukinjanje 28 dežurnih ambulant po Sloveniji za nočna, nedeljska in praznična dežurstva, ter dežurne službe predvideva le v urgentnih centrih in satelitskih urgentnih centrih, kjer pa bodo v omejeni sestavi.

V načrtu piše, da bi na našem območju dežurno ambulanto zgubili Šentjur, Kozje ter Rogaška Slatina. Sicer dežurnega zdravnika v nočnem, nedeljskem in prazničnem času Rogaška Slatina in Kozje že sedaj nimata, saj dežurstvo na celotnem območju šestih občin pokrivajo iz Zdravstvene postaje Šmarje pri Jelšah.

Eden izmed glavnih argumentov nasprotnikov ukinjanja dežurnih ambulant je to, da bo marsikdo prikrajšan za hitro oskrbo ob primeru nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, kar lahko povzroči razliko med življenjem in smrtjo. Prav tako pa bo na obstoječih urgentnih centrih zaradi manjšega števila le-teh še večja gneča, kar je marsikje težava že sedaj. Pristojni takšno odločitev upravičujejo predvsem z nižjimi stroški in manjšimi obremenitvami družinskih zdravnikov, ki opravljajo del dežurne službe, vendar po mnenju nasprotnikov to gotovo ne odtehta vseh slabosti, ki jih nov sistem prinaša.

Trenutno je v Sloveniji dobrih 50 dežurnih mest, ki delujejo vse dni v tednu, tudi v nočnem času in med konci tedna, in kjer lahko ljudje v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja poiščejo pomoč. Predlog ministrstva pa sedaj predvideva, da bi se ukinilo dežurstva po 20. uri in med prazniki ter vikendi in bi se jih opravljalo le še v urgentnih centrih ter satelitskih urgentnih centrih po državi.
Kaj pa o ukinjanju dežurnih ambulant pravijo v ZD Šentjur ter ZD Šmarje ?

Iz Zdravstvenega doma Šentjur, kjer je po novem načrtu predvidena ukinitev dežurne službe, so sporočili, da tako kot že leta 2015, nasprotujejo ukinjanju le-teh. To bi namreč za mnogo občanov pomenilo veliko poznejši dostop do zdravnika, saj bi se sedaj morali odpraviti na urgenco v Celje ali pa k dežurnemu zdravniku v Šmarje. Dodajajo pa še, da od ministrstva do zdaj niso dobili nobenih konkretnih informacij o ukinitvi nekaterih dežurnih zdravnikov.

Iz Zdravstvenega doma Šmarje, kjer po novem načrtu ni predvidena ukinitev dežurne ambulante, odgovarjajo, da je tematika ukinjanja dežurnih zdravnikov na mestu in zelo pomembna, vendar v zdravstvenem domu še ne razpolagajo z uradnimi informacijami s strani pristojnih institucij. Dodali so, da je bilo zadnjem srečanju na Brdu pri Kranju povedano, da bi se naj ZD Šmarje z januarjem 2023 vključil v dispečerski sistem in da bo v zvezi s tem sledilo povabilo na sestanek, vendar do danes še tega povabila niso prejeli.

Po novem bi se urgentni centri nahajali na teh lokacijah

Ob tej problematiki pa se pojavi še ena dilema. V Mestinju bi naj v prihodnjih letih zrasel satelitski urgentni center, po predlogu skupine pa vi bilo v sistem NMP vključenih 12 urgentnih centrov in 20 satelitskih urgentnih centrov. Ali je šmarski še zraven, v elaboratu ni napisano.

Za zgradbo so sicer že zagotovljena zemljišča, župan Občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš pa pravi, da iz ministrstva še niso dobili nobenih novih informacij, zato ob tem trenutku ne more govoriti, da bi bila gradnja tega centra ustavljena.

O tem je govoril tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, ki je povedal, da se je marsikateri urgentni center. ki deluje, znašel v krizi. “Imamo silne težave pri vključevanju v bistvu vseh javnih zdravstvenih zavodov, predvsem pa zdravstvenih domov v dispečersko službo zdravstva. Težava, ki ni bila nikoli rešena. Trenutno se soočamo z urgentnimi centri, ki so v najhujši krizi, odkar so bili ustanovljeni.”  Ob tem je dodal, da od septembra naprej na ministrstvu iščejo način, kako rešiti to krizo. “Ne, kako ukiniti dežurno službo, ne, kako prebivalcem odvzeti tisto, kar imajo danes, ampak kako nadgraditi strokovno korektno nujno medicinsko pomoč v Sloveniji.” 

Domen Kamplet foto:Unsplash