Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinčan v Južni Afriki predaval o Hitlerjevem vzponu na oblast


Daniel Siter iz Rogaške Slatine je pred kratkim predaval na univerzi v Južni Afriki. V Johannesburgu je s svojim znanstvenim referatom predaval o razkroju weimarske ustavne ureditve ter vpeljanimi nacističnimi zakoni med Hitlerjevim prevzemom kanclerstva leta 1933 do Hindenburgove smrti avgusta 1934.

Proučevani čas Siter definira kot tranzicijsko obdobje, v katerem Adolf Hitler v njegovem začetku zaradi še vedno delno delujočih zaščitnih državnopravnih jezov delovanja ustavne države še ni mogel v celoti prevzeti diktatorske vloge. Po smrti Paula von Hindenburga Hitler poveže in združi vodstvo države z že obstoječim vodenjem vlade in stranke ter uniči vse formalne omejitve oblasti. Nato je Hitler izdal številne zakone, ki so prebivalce pred sodišče pripeljali že, če so se v zasebnem prostoru pošalili na račun Hitlerja, nacistov, stranke ali same države.

Zaradi svojega dela nominiran za Prešernovo nagrado

Daniel Siter je diplomiral leta 2015 na Filozofski fakulteti univerze v Mariboru iz zgodovine in geografije. Po dokončani prvi stopnji je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani vpisal magistrski študijski program Zgodovina in ga leta 2019 zaključil z delom, za katerega je bil predlagan za Prešernovo nagrado. V letu 2020 se je zaposlil kot mladi raziskovalec na Fakulteti za humanistični študij mednarodne univerze Alma Mater Europaea. V svojih letih delovanja je napisal znanstveno zgodovinsko monografijo z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem.

Pred leti smo poročali tudi o razstavi “Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha”, katero je med drugimi pripravil Siter, gostila pa jo je Knjižnica Rogaška Slatina, več o tem preberite tukaj.