Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Premierna predstavitev znanstvene monografije: Rogaška Slatina pod kljukastim križem (foto)


Anin dvor je v soboto gostil domačina Daniela Siterja, ki je obiskovalcem premierno predstavil svojo znanstveno monografijo ”Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941–1945″.

Predstavitev je potekala ob pogovornem večeru z Robertom Reichom, dogodek pa je povezovala Nataša Koražija.

Znanstvena monografija, ki je izšla pod okriljem založbe AMEU – ISH, predstavlja prvo poglobljeno, sistematično, temeljito in celostno zgodovinopisno raziskavo štiriletne nacistične okupacije in oblasti v zdravilišču Rogaška Slatina z bogatim številom doslej še neobjavljenih tematskih sklopov. Izvirna študija temelji na večletnem arhivskem raziskovanju in drugih primarnih virih (šolske kronike, matične knjige, mikrofilmi, časopisni tisk, zbirke zasebnih zbirateljev, občutljiva osebna dokumentacija žrtev terorja in spominska pričevanja) ter terenskem delu.

“Knjiga na 460 straneh nas popelje v začetke pred drugo svetovno vojno, ko so lokalni nemčurji priskrbeli vse pomembnejše podatke “novim gospodarjem”, do prihoda prvih enot, ki zasedejo naše Zdravilišče in začnejo z etno-cidom: prepovedjo govorjenja materinega jezika, sežigom slovenskih knjig, obveznimi tečaji nemščine, preverbo nečistih ras, preimenovanjem hotelov v nemška imena. V monografiji so opisane tudi grozote, ki so jih počeli okupatorji. Avtor je posvetil štiri leta temeljitega preučevanja in raziskovanja po številnih arhivih, kjer je “prečesal” na tisoče enot gradiva, ki je po veliki večini prvič predstavljeno (v knjigi je navedenih 1.225 različnih arhivskih dokumentov in virov). Velik značaj in dokument časa so tudi priče teh dogodkov iz Rogaške Slatine in okolice, ki jih je Daniel intervjujal (ujel je še zadnji vlak, saj je žal pol teh pričevalcev v vmesnem obdobju umrlo) in so navedeni v knjigi,” se glasi ena izmed ocen Siterjeve monografije.

Siter: Ko ga enkrat zaključiš in predstavljaš, se zdijo vložene ure dela, stresa in sprotne ovire povsem malenkostne

Monografijo je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini premierno predstavil avtor Daniel Siter, zgodovinar, mladi raziskovalec in doktorand na Fakulteti za humanistični študij mednarodne univerze Alma Mater Europaea ter publicist, ki se raziskovalno ukvarja s sodobno zgodovino, primarno zlasti z obdobjem druge svetovne vojne na Slovenskem, kjer proučuje vojaške, politične in kulturne sfere dogajanja. Siter, ki se je s tematiko nacistične okupacije Rogaške Slatine začel resneje ukvarjati leta 2016, je sicer tudi soavtorstvo odmevne razstave Rogaška Slatina kot obmejno mesto Tretjega rajha, 1941–1945.

“Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil. V svojem domačem kraju sem dobil priložnost predstavljati svoj znanstveni knjižni prvenec v imenitnem prostoru (Anin dvor). Predaval sem o tematiki, ki se neposredno navezuje na domači lokalni prostor. Spričo aktualne situacije in časa, v katerem trenutno živimo, se je popolnoma vse izteklo nad pričakovanji. Pisanje in izdaja takšne knjige je dolgotrajen proces. Ko ga enkrat zaključiš in predstavljaš, se zdijo vložene ure dela, stresa in sprotne ovire povsem malenkostne,” je vtise po premieri strnil Daniel Siter.

Prvotna naklada 200 izvodov je že pošla, zato je monografija tudi že ponatisnjena.

Daniel Siter bo svojo znanstveno monografijo v torek, 25. 1. 2022 ob 9. uri predstavil tudi v Šmarju pri Jelšah, v okviru srečanj Univerze za tretje življenjsko obdobje. Dogodek bo v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah.