Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Priznan Kozjančan v Italiji restavriral skoraj 140 let stare orgle


Na italijanski strani meje, kjer živijo mnogi zamejski Slovenci, je Kozjančan Anton Škrabl restavriral skoraj 140 let stare Goršičeve orgle. Restavriranje se je začelo že leta 2018, nekoliko dlje pa je trajalo zaradi epidemije.

Orgle se nahajajo v cerkvi sv. Urha v Občini Dolina, ki se nahaja blizu Trsta na italijanski strani meje. Na ta instrument so prvič zaigrali na božični večer leta 1879, letošnji božični večer pa so ponovno ponosno zaigrali na restavrirane orgle. Škrabl je poudaril, da je vsaka od skupno 1.091 piščali unikat, največja je dolga šest metrov, najmanjša pa je nekaj milimetrov. Vse skupaj se zlivajo v izredno prijetno harmonijo. Konec restavratorskih del so počastili z raznolikim koncertom, ki so ga oblikovali organisti tržaškega konservatorija Tartini, trobilni ansambel konservatorija, vokalna skupina Cantate domino in mešani pevski zbor Jacobus Gallus.

Anton Škrabl je sicer lastnik ene največjih orgelskih delavnic v Evropi in svetu, letos pa je zasedal 28. mesto na naši lestvici najvplivnejših posameznikov iz Kozjanskega in Obsotelju. 

Foto: posnetek zaslona rainews.it