Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zmeda na Centrih za socialno delo: vlada dala ljudem lažno upanje glede energetskih dodatkov


Vlada ta čas preko Centrov za socialno delo izplačuje tako imenovani “energetski dodatek”, ki znaša od 200 € za posameznika, do nekaj več za enostarševske in dvostarševske družine.

A pozor, zanj mora upravičenec izpolnjevati enega od dveh pogojev, in sicer, da je bodisi upravičen do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka.

Sredi oktobra je vlada 113.000 upokojencem, katerih pokojnina ne presega 620 evrov, poslala obvestilo, naj se obrnejo na centre za socialno delo in ugotovijo, ali jim pripada energetski dodatek, pri čemer pa ni navedla pogojev za to.

To je sprožilo naval upokojencev na CSD-je, od koder jih večina odhaja zelo razočaranih, na Facebooku piše Jerneja Brenčič iz Centra za socialno delo Spodnje Podravje.

“Zakaj ljudem dajete lažno upanje? Zakaj zavajate ljudi? V zadnjem mesecu sem samo jaz naredila čez 50 negativnih odločb za varstveni dodatek in vsaka moja kolegica isto. Ljudem, ki ste jih napotili na CSD, pa do dodatka niso upravičeni,” se je ogorčeno obrnila na Golobovo vlado.

PO ZAKONU O SOCIALNO VARSTVENIH PREJEMKIH JE DO VARSTVENEGA DODATKA UPRAVIČEN, KDOR IZPOLNJUJE STAROSTNI POGOJ (MOŠKI – 65 LET, ŽENSKE – 63 LET) IN TISTI, KI JE TRAJNO NEZMOŽEN ZA DELO (1.KATEGORIJA INVALIDNOSTI ALI ODLOČBA O NEZAPOSLJIVOSTI ZAVODA ZA ZAPOSLOVANJE). ČE NE IZPONJUJE VSAJ ENEGA OD TEH DVEH POGOJEV, NI UPRAVIČEN DO VARSTVENEGA DODATKA, NE GLEDE NA DOHODKE.

Ter nadaljevala še:  ENERGETSKI DODATEK TISTIM, KI PREJEMAJO SOCIALNE TRANSFERJE ŽE LETA IN LETA. DRUŽINE TUDI PO DVA TISOČ, TRI TISOČ EVROV MESEČNO (DENARNA SOCIALNA POMOČ + OTROŠKI DODATEK). MESEČNO!! PLUS BREZPLAČNA STAVBNA ZEMLJIŠČA, BREZPLAČNA RTV NAROČNINA, BREZPLAČNO DODATNO ZAVAROVANJE, NAJVIŠJE ŠTIPENDIJE, BREZPLAČNI VRTEC, BREZPLAČNO KOSILO, PAKETI RDEČEGA KRIŽA, …. MESEČNO TOREJ TUDI 5 TISOČ EVROV UGODNOSTI NA DRUŽINO.
IN ZDAJ ENERGETSKI DODATEK. IN POTEM DRAGINJSKI DODATEK.

Njen celoten zapis, ki se viralno širi po Facebooku, si lahko preberete tukaj:

Foto: Pixabay