Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Sveti Heleni ob martinovanju razglasili novega gormana


Na Sveti Heleni pri Gorici pri Slivnici so v nedeljo opravili s 13. prireditvijo Po Sveti Heleni Martin na star način.

Tokrat so se vse aktivnosti odvijale na enotnem prireditvenem prostoru, kjer se je zbralo nekaj sto obiskovalcev, ki so lahko pospremili tudi postavitev klopotca. Prostor so organizatorji povečali, tako da bo lahko v prihodnjih izvedbah sprejel še več obiskovalcev.

Kot nam je dejala predsednica Društva Sveta Helena – Javorje, Damjana Gračnar, so se pred časom odločili, da bodo vse aktivnosti združili na enem mestu. V preteklosti so obiskovalce organizirano vabili tudi v posamezne gorce, tokrat pa je bilo to prepuščeno posameznikom.

Aktualna vinska kraljica Svete Helene, Monika Narat, je na polovici dvoletnega mandata poročala o svojih aktivnostih.

V prihodnje bo sodelovala tudi z Robertom Romihom, ki je prejel naziv Gorman 2022 in bo priporočala eno izmed njegovih vin.

Prvega gormana so izbrali leta 2019, ko so naziv podelili Milenku Tanšku.

Pri gormanu gre za domači izraz za vinarja, ki je tonil v pozabo, na ta način pa se nadaljuje tudi tovrstno izročilo. Gračnar je povedala, da so v zvezi s tem izrazom naredili raziskavo in opravili veliko pogovorov.

Na prizorišču se je s stojnico predstavljalo slivniško čebelarsko društvo in nekateri domači ponudniki, tako da se razpon dogodka dodatno širi.

Za glasbeno kuliso je poskrbel ansambel Jarica, ki se je poimenoval po zaščiti cvetlici, ki raste na Bohorju.

Na prizorišče so mnogi prišli peš, za organiziran pohod pa so poskrbeli pri Planinskem društvu Šentjur in Gasilskem društvu Dobje. Z dvokolesniki so se organizirano pripeljali člani društva starodobnikov Večno mladi iz Šentjurja. Med obiskovalci sta bila tudi oba županska kandidata.


Preberite tudi Vinske kraljice opravile pokušino na Šentjurskem

*B.R., foto: DSHJ