Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V spomin na mrtve komemoracije in maše ter pozivi k zmanjšanju porabe sveč


Daniel Siter na komemoraciji ob dnevu spomina na mrtve; foto: Jože Strniša

Ob dnevu spomina na mrtve so v številnih krajih, kar velja tudi za naše območje, pripravili spominske komemoracije. 

Slika ob prispevku je s petkovega dogodka v Rogaški Slatini, kjer je kot osrednji govornik spregovoril zgodovinar Daniel Siter, ki je po lastnih besedah poleg počastitve spomina na umrle obnovil temeljno znanje in vedenje o slovenskem narodnoosvobodilnem odporniškem gibanju, izpostavil njegove vrednote in pomen ter poudaril nesmiselnost vojn in ključnost ohranjanja zgodovinskega spomina, ki se mora prenašati na mlajše generacije.

V večini krajev bodo v okviru župnij izpeljali maše za pokojne.

V teh dneh bo ob pokopališčih kot običajno velika gneča, zato je potrpežljivost na mestu. V Šentjurju, kjer so pri pokopališču po dolgih letih obnovili parkirne površine bo 1. novembra v veljavi poseben prometni režim.

Ponekod sodelujejo tudi v akciji, kjer uporabo sveč, ki na koncu zaradi plastičnega ostanka predstavljajo količinsko precejšen odpadek, nadomeščajo s simboličnimi nadomestki. V Šentjurju tako letos sredstva v akciji Manj svečk za manj grobov namenjajo gasilcem, prostovoljci pa bodo prisotni pet dni. Ponekod bodo sredstva zbirali tudi v okviru Karitas.