Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju bo turizem temeljil na treh stebrih: kulinariki, kulturni in naravni dediščini ter športnih aktivnostih na prostem


Na 25. redni seji občinskega sveta občine Šmarje pri Jelšah je med drugim razprava tekla tudi o strategiji razvoja in trženja turizma v občini. Predlog strategije je predstavil direktor Javnega zavoda za turizem, šport in mladino občine Šmarje pri Jelšah, Gregor Krajnc.

Na seji je bila predstavljena strategija turizma, ki temelji na treh nosilnih stebrih. Prvi od teh je vinski in kulinarični turizem ter lokalne “šmarske dobrote”, pod katerega spadajo kulinarične blagovne znamke, čebelarstvo ter turizem povezan z vinom, kulinariko, naravo in podobnim. Drugi steber temelji na kulturni in naravni dediščini ter umetnosti, kjer so predvidene nove vsebine ter produkti za dvorec Jelšingrad, nadgradnja dogodka Srednjeveški dan v Lembergu ter koncept rezidenčnega stanovanja za umetnike, umetniške kolonije in srečanja. Tretji steber predstavlja aktivnosti in doživetja na prostem ter razvoj telesa in duha. Pod ta steber spadajo nove aktivnosti v naravi, kot sta single trail in footgolf, turistična kolesarska in pohodniška ponudba, produkti za razvoj telesa in duha. Prvi korak v to smer je že narejen, saj so pred kratkim na Jelšingradu odprli novo footgolf igrišče.

Rast turizma v šmarski občini pa se kaže tudi v številkah. Če so bili leta 2016 v občini samo štirje nastanitveni obrati, jih je lani bilo že 15. V teh so lani skupaj našteli okoli 5500 prenočitev, leta 2016 pa samo slabih 500. Ob tem je predvideno, da bo letos v Šmarju prenočilo 2090 turistov, od tega okoli 450 tujih. Veliki pa so tudi načrti za prihodnost, število prenočišč namreč želijo do leta 2027 povečati na 26, ob tem pa želijo to leto našteti skoraj 10.000 prenočitev turistov.

Turizem v Šmarju pri Jelšah v številkah


D.K.