Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V oktober je Šmarčane prebudila letalska nesreča na šoli, a na srečo je šlo le za vajo (foto, video)


Na prvi oktobrski dan se je v zgodnjih dopoldanskih urah na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah pripetila letalska nesreča, a na srečo le za vajo. Na objekt naj bi po težavah z motorjem  strmoglavilo manjše športno letalo z dvema pilotoma, ki je prevažalo nevarno snov. Po načrtu naj bi zagorela šola, z neizmerno hitrostjo pa se je požar razširil skozi objekt, v katerem se je nič hudega sluteč nahajalo več sto učencev in zaposlenih.

Po tem scenariju je Skupni organ občinske uprave za Civilno zaščito, izvedbo vaje k realizaciji želel pripeljati že dobri dve leti nazaj, a jim je načrte prekrižala epidemija koronavirusa. Takšno obsežno regijsko vajo sicer izvedejo vsakih šest let, v različnih občinah. Na vaji, ki se je odvijala danes med 10. in 12. uro, so sodelovali Štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah, sedem prostovoljnih gasilskih društev z 21 gasilskimi vozili in 113 gasilci z območja občine; PGD Šmarje pri Jelšah, PGD Sladka Gora, PGD Sveti Štefan, PGD Zibika, PGD Kristan Vrh, PGD Mestinje in PGD Šentvid pri Grobelnem. Sodelovala je prav tako Nujna medicinska pomoč šmarske reševalne postaje z dvema voziloma, ekipa Območnega združenja Rdeči križ Šmarje pri Jelšah, Policijska enota Šmarje pri Jelšah in člani Kinološkega društva reševalnih psov iz Celja.

V vajo se je aktivno vključila tudi OŠ Šmarje pri Jelšah, ki je z udeleženimi 688 učenci in zaposlenimi ob tej priložnosti vadila evakuacijski načrt. Nekatere izmed učencev so v vajo vključili kot statiste, v vlogi 22 hujših in lažjih poškodovancev, ki so bili po oskrbi na kraju dogodka napoteni in obravnavani v SB Celje. Po spisanem scenariju nesreče slovenska pilot in kopilot nista preživela, prav tako so poškodbam podlegle tri osebe, ki so se v trenutku nesreče nahajale v šoli. Na kraj dogodka se bi po scenariju odpravile policijske in inšpekcijske službe ter inšpekcija letalske družbe. Nevarna snov, ki jo je športno letalo prevažalo je bila po strmoglavljenju nemudoma pravilno skladiščena.

Vaja je bila dobro opravljena

Župan Občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš,  je poveljniku PGD Šmarje pri Jelšah, Mihi Šketu za izvedeno vajo čestital, saj jo je ta organiziral in podrobno spisal. Zahvalil se je tudi gasilcem in vsem ostalim za izkazano sodelovanje in pripravljenost, operativno usposobljenost, opremljenost služb zaščite in reševanja za ustrezno ukrepanje v primeru nesreče letala ali kakšne druge podobne, manjše ali večje nesreče. Prav tako se je zahvalil Štabu Civilne zaščite v občini, ki je celotno vajo vodila pod okriljem poveljnika Alojza Stoklasa. »Vaja je bila dobro opravljena in je ključnega pomena za učence, zaposlene, gasilska društva in ostale sodelujoče.  Ti se učijo  primernega ukrepanja, pazljivosti in izogibanja pomanjkljivosti ob takšnem neljubem dogodku.  Takšna vaja je vedno dobrodošla in verjamem, da jih bo v naši občini v prihodnje še veliko.«, je še dodal župan.

Ravnatelj šmarske osnovne šole, Mitja Šket je ob zaključku intervencije strnil: »S takšno vajo se ogromno dela na preventivi. V šoli imamo od lanskega šolskega leta dalje urejeno požarno varnost s tremi novimi conami, katere smo danes tudi preizkusili. Hvala celotnemu kolektivu in organizatorju za izpeljano vajo.«

Sledila je pogostitev vseh sodelujočih. Podrobna analiza izvedene vaje pa bo znana v naslednjih štirinajstih dneh.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije in video utrinkov z vaje.

N.O.