Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Proračun občine Šmarje za 2023: več prihodkov, enako odhodkov, nekoliko manj za investicije


Na 25. redni seji občinskega sveta občine Šmarje pri Jelšah, so svetniki v prvem branju obravnavali predlog Odloka o proračunu občine za leto 2023. Odlok o proračunu med drugim določa predvidene prihodke, odhodke ter višine investicij v naslednjem letu. Za kaj bo v letu 2023 porabljen šmarski proračunski denar?

V letu 2023 je v občini predvidenih dobrih 15 milijonov evrov prihodkov, kar je dobrega 1,6 milijona več, kot so ocenjeni prihodki za letošnje leto, ki znašajo slabih 13,4 milijona evrov. Ob povečanju prihodkov se odhodki v primerjavi z letošnjim letom naslednje leto naj ne bi povečali. Ti naj bi znašali enako kot letos, in bodo znašali dobrih 14,4 milijone evrov. Od tega bo slaba polovica oziroma 6,58 milijona evrov odhodkov namenjenih investicijam, kar je dober milijon manj kot letos. Kljub nižjim predvidenim investicijskim odhodkom v naslednjem letu, pa se občini Šmarje vseeno obetajo večje investicije.

Med večjimi naložbami, ki so trenutno v Načrtu razvojnih programov 2023 – 2026, so gradnja oskrbovanih stanovanj, kulturna doživetja dvorca Jelšingrad, sanacija in rekonstrukcija prostorov Stare šole, ureditev stanovanjske soseske Dobrava, sanacija plazov, sofinanciranje gradnje gasilskega doma Kristan Vrh, obnova lokalne ceste Sladka Gora – Dolga Gora ter drugi. Za naslednje leto je slabih 2,2 milijona namenjenih tudi v nadaljnjo gradnjo oskrbovanih stanovanj v centru Šmarja, več sto tisoč evrov pa bo namenjenih v vzdrževanje cest po celotni občini. Prav tako bo 400.000 evrov namenjeno sanaciji plazov. Po dobrih tristo tisoč evrov bo namenjeno projektoma obnove ceste Dolga Gora – Sladka gora ter ureditvi cestne in ostala infrastrukture stanovanjske soseske Dobrava. Še eden izmed večjih projektov je revitalizacija dvorca Jelšingrad, za katerega bo v letu 2023 namenjenih dobrih 700 tisoč evrov.

Občinski svetniki zaenkrat večjih pripomb na predlagani proračun niso podali. Celotno gradivo predloga proračuna Občine Šmarje najdete tukaj (datoteka .zip).

Foto: Pixabay