Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kot otroci so tja hodili v šolo, na stara leta pa bodo na fizioterapijo: nova vloga šmarske Stare šole


Po obnovi zunanjosti stare šole v Šmarju pri Jelšah se bodo kmalu začela obnovitvena dela notranjosti. S tem je Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah vse bližje pridobitvi novega, modernega fizioterapevtskega centra. Kdaj bi ta lahko prejel prve paciente ter zakaj je sploh potreben, si preberite v nadaljevanju.

Prenovljena zunanjost objekta

Prenovitvena dela na objektu so v polnem teku, končana je obnova historične fasade objekta, trenutno pa se urejajo še parkirišča, zunanja rampa, stopnišče in tlakovane poti. Marca se bo začel postopek javnega naročanja za izbor izvajalcev del v notranjosti, od maja do avgusta letošnjega leta pa se bo predvidoma izvedla rekonstrukcija pritličja, na to pa bo moralo malo dlje počakati 1. nadstropje, ki bo obnove deležno od maja do avgusta naslednjega leta.

Nekateri prenovljeni prostori stavbe bodo namenjeni upravi Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah, prav tako pa se bo tukaj nahajal nov, sodoben center za fizioterapijo in patronažno varstvo družin, s čimer se bodo zagotovili enaki pogoji za zadovoljevanje potreb občanov občine Šmarje pri Jelšah, kot tudi prebivalcev sosednjih petih občin soustanoviteljic ZD Šmarje pri Jelšah.

V okviru zdravstveno-vzgojnega centra bo v prostorih mogoče izvajanje brezplačnih delavnic na različne zdravstvene teme, kot je zdrava prehrana, podpora pri opuščanju kajenja, preventive srčno žilnih bolezni in druge. Novi prostori bodo za takšno izvajanje delavnic velika pridobitev, saj trenutno zdravstveni dom za izvajanje le teh nima stalnih prostorov, kar se izraža v okrnjeni vsebini in urnikih.

Zakaj je sploh padla odločitev za vzpostavitev novega fizioterapevtskega centra?

Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je zraven istoimenske občine odgovoren še za občane drugih štirih občin, kar predstavlja več kot 32.800 prebivalcev, število uporabnikov doma pa se zadnja leta še povečuje. To je pod velik pritisk postavilo obstoječi objekt zdravstvenega doma, ki je bil zgrajen pred skoraj 60. leti, ko je bilo pacientov še manj. Zaradi prostorske stiske se danes določene storitve, kot je fizioterapija, izvajajo na drugih neprimernih lokacijah. Zato je vzpostavitev novega centra v objektu stare šole bistvenega pomena, da se razbremeni glavna stavba zdravstvenega doma, pacienti pa bodo deležni kvalitetnejših storitev, zdravljenja pa bo zaradi večjih kapacitet deležno večje število oseb.

V naslednjih letih pa bo ZD Šmarje pri Jelšah postal eden izmed devetih satelitskih urgentnih centrov v Sloveniji. S tem bo zdravstveni dom dobil dodatno ekipo medicinskega kadra, ki se bo ukvarjala z interventnimi obravnavami pacientov na terenu. Tudi zaradi tega bo potrebno nujno zagotoviti dodatne prostore v objektu Stare šole za potrebe delovanja ZD Šmarje pri Jelšah.

V letošnjem letu so za investicijo predvidena nepovratna sredstva v višini skoraj 650.000 evrov s strani Ministrstva za zdravje. Občina bo letos ter naslednje leto k projektu sofinancirala nekaj več kot 900.000 evrov, tretji investitor, ZD Šmarje pri Jelšah, pa bo zagotovil dobrih 100.000 evrov. Po zaključitvi del bo z objektom upravljal zdravstveni dom.

D.K.