Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred nami predčasno glasovanje za predsednika Republike Slovenije. Kje oddati glas na kozjansko-obsoteljskem?


V nedeljo se bomo volivci podali na volišča in izbirali novega predsednika ali predsednico Republike Slovenije. Tisti volivci, ki pa bi svoj glas radi oddali predčasno, pa imajo možnost glas oddati tudi predčasno. Vse dosedanje projekcije sicer kažejo, da bo za izvolitev potreben tudi drugi krog.

V torek, 18. oktobra, se začenja predčasno glasovanje za volitve predsednice oz. predsednika republike 2022. Volišča za predčasno glasovanje (po vsej državi jih je 96) bodo odprta do vključno četrtka, 20. oktobra, med 7. in 19. uro, so sporočili z Državne volilne komisije.

Volivci bodo lahko izbirali med sedmimi kandidati. Kandidati, katerih vrstni red na glasovnicah je določil žreb Državne volilne komisije, so: Milan Brglez, Anže Logar, Janez Cigler Kralj, Miha Kordiš, Nataša Pirc Musar, Vladimir Prebilič i in Sabina Senčar.

Prijava za predčasno glasovanje ni potrebna, prav tako volilec s seboj na volišču ne potrebuje obvestila volivcu, pač pa zgolj osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volilcu je informativne narave in tudi pripomoček, da volilni odbor lahko hitreje poišče volilca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volilci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami (denimo v Ljubljani bo 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati izven okraja stalnega prebivališča.

Na volitvah predsednika republike leta 2017 je na predčasnih volitvah glasovalo (skupaj v vseh treh dneh) 28.201 volilk in volilcev oz. 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev, na volitvah predsednika republike leta 2012 pa 23.350 volilk in volilcev oz. 1,36 odstotka volilnih upravičencev.

Seznam volišč za predčasno glasovanje (v iskalniku poiščite svoje volišče):

Podatke o vseh voliščih (predčasno glasovanje, OMNIA, redno glasovanje,...) najdete tukaj.

B.S.