Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Podčetrtek v leto 2023 vstopa z večjim proračunom, več denarja namenjenega tudi investicijam


Na 26. redni seji občinskega sveta Občine Podčetrtek so svetniki obravnavali Predlog Odloka o proračunu Občine Podčetrtek za leto 2023. Odlok o proračunu med drugim določa predvidene prihodke, odhodke ter višine investicij v naslednjem letu. Za kaj bo v letu 2023 porabljen proračunski denar občine Podčetrtek?

Peter Misja je sicer ponovno kandidiral za župana Občine Podčetrtek

Za naslednje leto je predvidenih dobrih 9 milijonov evrov prihodkov, kar je okoli 750 tisoč evrov več, kot je bilo predvideno za letošnje leto. Leta 2023 si obetajo 9,185 milijona evrov odhodkov, kar je 1,325 milijona evrov več kot letos. Od skupnih odhodkov bo kar slabih 5,5 milijonov evrov namenjenih investicijam, kar je prav tako več kot to leto.

Zraven večjih projektov, ki so opisani v nadaljevanju, se v občini Podčetrtek veliko vlaga tudi v ceste. Dobrega pol milijona evrov bo namenjenih investicijskem vzdrževanju ter gradnji občinskih cest. Poleg cest pa občina vlaga tudi v kolesarske poti, za katere bo v naslednjem letu namenjenih več kot 350 tisoč evrov. V naslednjem letu pa b0 450 tisoč evrov namenjeno tudi projektu Vonarsko jezero, ki je eden izmed največjih projektov v okolici, vendar pa je v preteklosti naletel na ovire, ki so jih na občini pripravljeni obiti.

V občini v izvedbi tudi mnogo velikih projektov

Velik del proračuna bo v naslednjem letu namenjen gradu Podčetrtek, in sicer slabih 1,6 milijona evrov. Na gradu obnovitvena dela že potekajo, v sklopu energetske, programske in statične obnova gradu pa so par tednov nazaj zaključili z obnovo strehe na desnem grajskem stolpu. Občina Podčetrtek je sredi poletja za 2,5 milijonski projekt Doživetja grajskega razgleda – grad Podčetrtek, prejela 1,6 milijona evrov sofinanciranja iz Javnega razpisa za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem.

Kljub temu, da je mnogo del na projektu že končanih, je vredna omembe tudi nova čistilna naprava v Podčetrtku. Kapaciteta čistilne naprave bo znašala 5.000 enot in bo krila območje Podčetrtka, vse do Svete Eme. V sklopu projekta je načrtovanih še nekaj drugih priključkov ter ureditev cest do čistilne naprave. Večina sredstev za projekt je bila zagotovljena že v tem ter prejšnjih letih, v naslednjem letu pa je temu namenjenih še slabih 300 tisoč evrov.

Še eden izmed večjih projektov v nastajanju je nedvomno Center za promocijo podjetništva. Gre za dvoetažni objekt, v katerem bodo pridobili okoli 1500 kvadratnih metrov uporabnih površin. V objektu bi po dosedanji delovni verziji zaživeli prostori tržnice, bara z zunanjo teraso, trgovine s spominki, prireditvena dvorana ter ostali večnamenski prostori. V novem centru naj bi zaživel tudi podjetniški inkubator. Vrednost naložbe na občini ocenjujejo med 2,5 in 3 milijone evrov, v naslednjem letu pa je za projekt iz občinskega računa predvidenih 450 tisoč evrov.

Foto: FB / Časopis naše OKO