Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

»Med Jelšami« so svojo razstavo idej in projektov v Šmarju pri Jelšah poimenovali študenti arhitekture (foto)


Ko so  študentje Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani oktobra 2021 obiskali Šmarje pri Jelšah, so en cel teden namenili iskanju izpopolnitvi prostorskega razvoja središča kraja, njegove identitete, infrastrukture, javnega prostora in bivanja v kraju. Po enem letu so se vrnili nazaj in sedaj javnosti predstavljajo svoje zaključene ideje in projekte na razstavi »Med Jelšami«.

Eno celo leto so ideje in analize iz delavnice izoblikovali v arhitekturne premisleke, pod drobnogledom mentorja doc. Roka Žnidaršiča in asistentke Katarine Čakš, ki prihaja prav iz Šmarja ter se je v sodelovanju z občino trudila, da bi projekt pripeljala v kraj. Celoletno delo so predstavili na včerajšnjem odprtju razstave v Skazovi hiši, ki nosi naslov »Med Jelšami«.

Na razstavi so predstavljene idejne zasnove, ki jih je 24 študentov pri predmetu Projektiranje od prvega do petega letnika študija razvijalo na podlagi prostorskih konceptov in strategij, nastalih na arhitekturno-urbanistični delavnici v Šmarju od 4. do 10. oktobra 2021.

Kot priložnost tega podeželskega središča so ugotovili, da ima Šmarje ogromno potenciala za izgradnjo stanovanjskih kapacitet, predlagali nekaj rešitev za zgostitev kraja, razvijali so pot ob potoku, ki bi  postala nov vzdolžni park z jelšami in drugimi drevesi v povezavi kraja. Ugotovili so tudi, da je v Šmarju prisotno pomanjkanje visoke vegetacije, ta pa je pomembna za vizualno poudarjanje poti, ambiente, kot zaradi blaženja  segrevanja ozračja. V vseh zasnovah so tako vključili predloge zasaditve vegetacije, nekaj študentov je pripravilo tudi načrt ozelenitve kraja. Premislili so nov intermodalni center, razbremenjen promet na osrednji cesti skozi kraj, pa je ključni premik k živahnejšemu in prebivalcem prijaznejšemu središču Šmarja. Po ideji poslovnega inkubatorja, bi ta zagotovil delovna mesta različnim kadrom, ki bi v kraju ostali, če ne celo vanj prihajali. Skozi analizo potencialov občine so ugotovili, da v tej primanjkuje počitniških kapacitet in v središču kraja predlagali lociran hostel. Pozabili niso na dvorec Jelšingrad – temu so poiskali ambiciozne programe in rešitve za dolgoročno delovanje na nacionalnem ali celo mednarodnem nivoju. Najmlajši študenti so se skozi naloge ukvarjali z oživitvijo ribnikov v Dvoru, z idejo naravnega kopališča in prostora za sprostitev, ki bi deloval v vseh letnih časih.

Za organizacijo in vodenje projekta s strani občine je doprinesla mag. Anita Reich, Peter Planinšek je svetoval na področju prostorskega razvoja kraja, knjižnica Šmarje pa je v času delavnice študente gostila v svojih prostorih Kulturnega doma.

Vabimo vas k ogledu fotogalerije ali pa na ogled razstave v živo v Skazovo hišo.

N.O.