Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kostrivničan Darko But razrešen s čela Uprave RS za zaščito in reševanje


Vlada je na današnji redni seji razrešila generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darka Buta, ki je bil na čelu URSZR več kot desetletje.

Hkrati je vlada za vršilca dolžnosti generalnega direktorja uprave z 8. oktobrom 2022 imenovala Leona Behina, in sicer do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Vlada je na današnji redni z mesta direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje razrešila Kostrivničana Darka Buta, ki je bil na čelu te uprave od leta 2011. Vlada je Butu očitala slabo vodenje in neorganiziranost. Poleg tega naj bi bilo po avgustovskem hekerskem vdoru v sistem URSZR odkritih več nepravilnosti, med drugim so bila neprimerna tudi gesla za vstop do zastarelega varnostnega sistema.

Kot je za portal N1 povedal But, je odstop po avgustovskem kibernetskem napadu ponudil sam. Ob razrešitvi pa ga je zmotil predvsem očitek vlade, da je bil urad slabo voden, neorganiziran in v kaotičnem stanju. “Tega si nismo zaslužili ne moji sodelavci ne jaz. S tem trpi ugled celotne uprave,” je povedal. Ob tem je spomnil, da je urad vodil 12 let in pod mnogimi ministri različnih vlad. Priznal pa je tudi napake, ki so botrovale kibernetskemu napadu, predvsem to, da sistem ni bil konfiguriran za delo od doma. But sicer ostaja na URSZR, kjer bo opravljal funkcijo svetovalca generalnega direktorja.

Buta bo na čelu URSZR zamenjal Leon Behin. Kot so opisali na vladi ima Behin, sicer po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva, dolgoletne izkušnje na področju zaščite in reševanja, gasilstva ter vodenja različnih aktivnosti nudenja pomoči po naravnih nesrečah v Sloveniji in v tujini. Deloval je tudi na področju pridobivanja evropskih kohezijskih sredstev ter vodenja investicij. Pred imenovanjem za vršilca dolžnosti generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je bil vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za proračun na Ministrstvu za finance.

foto: Vlada RS