Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Elin festival 2022 v Rogaški Slatini družinam pričaral pravljični vikend (foto, video)


Začetek meseca oktobra obeležujemo teden otroka. V sklopu dogajanj, namenjenih otrokom, so Knjižnica Rogaška Slatina, JZTK Rogaška Slatina, Občina Rogaška Slatina, Mladinski svet občine Rogaška Slatina in Kino Rogaška organizirali tridnevni družinski festival, kjer je prav vsak obiskovalec našel kakšno zanimivo dogodivščino zase. Elin festival 2022 je potekal od petka, 7. oktobra, do nedelje, 9. oktobra., in se je letos odvil prvič. Kot zagotavljajo v Knjižnici Rogaška Slatina pa zagotovo ne zadnjič.

Prvi dan festivalskega dogajanja so zaznamovale jesenske ustvarjalne delavnice, kjer so otroci skupaj s pridnimi puncami Mladinskega sveta Rogaška Slatina postavljali tudi Tetko Jesen. Da pa je bilo dogajanje še bolj pesto, so otroke v Mucinem domu v prostorih Mladinskega sveta obiskale tudi Muce Copatarice. Strokovne delavke Vrtca Rogaška Slatina so v letošnjem Elinem letu izdelale vrhunsko dovršene kostume Elinih muc in jih ob tej priložnosti tudi oblekle ter tako razveseljevale otroke.

Petkovo popoldansko dogajanje se je nadaljevalo v prostorih Kulturnega centra, kjer je Knjižnica Rogaška Slatina organizirala striparsko delavnico. Pred očmi mladih udeležencev delavnice so nastajale ilustracije junakov. “Kako enostavno je bilo videti! Pa ni čisto tako, smo se prepričali s striparjem Ivanom Mitrevskim.” Na delavnici je Mitrevski pokazal in projiciral tudi svoje stripe in ilustracije, z mladimi ustvarjalci pa so se pogovarjali tudi o tem, kaj radi berejo in kako ohranjati voljo in strast do branja. S tem so v Knjižnici Rogaška Slatina tudi uradno otvorili bralno značko za najstnike, imenovano ŠOK.

V soboto so s festivalskim dogajanjem začeli že dopoldan. V dvorani Kulturnega centra je obiskovalce s čarovniško-cirkuško predstavo nasmejal Klovn Žare. Pri tem so se slatinski otroci izkazali za zelo pogumne in neustrašne, saj so se mnogi pridružili Žaretu na odru in se preizkusili v marsikaterem akrobatskem elementu. Na začetku predstave je direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija, vse otroke prijazno povabila k sodelovanju in vpisu v Ježkov nahrbtnik, bralno značko za najmlajše, ki jo Knjižnica Rogaška Slatina letos organizira že 13. po vrsti.

Po predstavi je sledila eksperimentalna dogodivščina. Na obisk v Rogaško Slatino je prišla Hiša eksperimentov iz Ljubljane, ki je pripravila zgodbo o zvoku – s čisto eksperimentalnega, znanstvenega, a zelo zabavnega stališča. Izvedeli so kako potuje zvok, zakaj so eni toni višji, drugi nižji in zakaj denimo slišimo žuželke, kadar letajo blizu nas… Otroci in starši so bili nad pustolovščino navdušeni.

Sobotno popoldne aktivno, nedelja bolj umirjena

Sobotno popoldansko dogajanje pa je bilo bolj aktivno, organizatorji festivala so ga poimenovali: Aktivno popoldne pod Janino. In res je bilo tako, saj ni manjkalo gibanja, smeha ter zanimivih športnih rekvizitov. Žoge velikanke, zorb žoge, so požele največ navdušenja, saj so tako ogromne, da so otroci lahko splezali vanje in brezskrbno ‘vadili’ kotaljenje. Skakanje so ‘vadili’ na napihljivem igralu, ustvarjanje pa v ustvarjalnem kotičku. “Malce bolj zares je šlo pri mali šoli tenisa, kjer smo prepričani, da imamo v Rogaški kar nekaj novih teniških navdušencev in bodičih profesionalnih tenisačev,” pravijo v Knjižnici Rogaška Slatina, ki je na zelenici ob tem pripravila tudi Igre brez meja, z mnogimi rekviziti ter kompleksnimi vajami. “Dobili smo zmagovalce in poražence s sklepom, da je važnejše sodelovati kot zmagati,” dodajajo.

Sobotno popoldne je z glasbo in prijetnim vodenjem popestril Kristjan Šmid, za lačne majhne in velike pa Društvo Gaja s slastnimi palačinkami in pečenim krompirčkom. Aktivna sobota se je sklenila z nekoliko bolj umirjeno dejavnostjo, pravljično jogo. Tjaša in Maša iz Viva centra sta poskrbeli, da so otroci preko igre spoznali dihalne tehnike, osnove joga gibanja in se ob pomirjujoči glasbi sprostili. Sledilo je še večerno dogajanje, kjer je Kino Rogaška za malo večje otroke priredil brezplačno predvajanje filma z naslovom Nad oblaki.

Nedeljsko dopoldne je bilo namenjeno počitku, popoldan pa je Kulturni center vabil na druženje z Ribičem Pepetom, kjer so tudi uradno otvorili otroški gledališki abonma – letos so ga poimenovali po Eli – Elin abonma. “Niste še prepozni, še vedno vabijo k vpisu,” so z vabilom, da se jim pridružite, sklenili v Knjižnici Rogaška Slatina.

Organizatorji dogodka: OBČINA ROGAŠKA SLATINA, KNJIŽNICA ROGAŠKA SLATINA, JAVNI ZAVOD ZA TURIZEM IN KULTURO ROGAŠKA SLATINA, MLADINSKI SVET OBČINE ROGAŠKA SLATINA, KINO ROGAŠKA se vsem obiskovalcev festivala zahvaljujejo za obisk in jih do prihodnjega leta lepo pozdravljajo.

Knjižnica Rogaška Slatina