Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Devetošolci s Kozjanskega in Obsotelja spoznavali obrti in poklice naših krajev (foto)


Vsaka generacija devetošolcev se ob koncu osnovnega šolanja sooči z odločitvijo izbire svoje nadaljnje izobrazbe. Da bi bila letos ta odločitev za osnovnošolce vseh osnovnih šol upravne enote Šmarje pri Jelšah nekoliko lažja, je v večnamenski športni dvorani Podčetrtek potekala posebna predstavitev, kjer so lahko iz prve roke preverili in spoznali obrti ter poklice naših krajev.

Predstavitev poklicev je organizirala Območna obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah. Nanjo je bilo vabljenih vseh devet osnovnih šol Upravne enote Šmarje pri Jelšah, ki so se na povabilo tudi odzvale. Predstavitve poklicev, ki jo je zbornica pripravila skupaj z obrtniki in podjetniki lokalnega okolja, se je udeležilo nekaj več kot 300 devetošolcev iz OŠ Kozje, OŠ Bistrica ob Sotli, OŠ Lesično, OŠ Podčetrtek, OŠ Rogatec, I., II., III. OŠ Rogaška Slatina in OŠ Šmarje pri Jelšah. Na predstavitvi je sodelovalo 18 podjetjih, ki so otroke seznanili z aktualnimi poklici njihovega domačega okolja. Na preprost in zabaven način so predstavili tudi svoj službeni vsakdan, vizijo, poslanstvo in izzive. Otroci so se lahko na različnih stojnicah v nekaterih delih tudi preizkusili in se skozi zabavo učili novih spretnosti.

Med podjetniki, ki so svoje poklice predstavljali, so bili:

AS SYSTEM proizvodnja, trgovina in storitve  – strojni tehnik, STEKLARNA ROGAŠKA – steklar, steklarski tehnik, Cvetlično-darilni butik Jana – cvetličar, aranžer, GIC GRADNJE – trgovina, gradbeništvo, operativni kader, Frizersko-kozmetični salon Minka Milanka Levstik – kozmetik, ROTOBOX, proizvodnja opreme za motorna vozila – oblikovalec kovin, Frizerski studio Katarina – frizer, Instalacije Juričan – monter, inštalater ogrevalnih naprav, PUFFI, šivanje, trženje in poslovne storitve – šivilja, krojač, Optika Halužan – optik, Gostilna KRPAN – kuhar, slaščičar, natakar, Terme Olimia – kuhar, natakar, receptor, reševalec iz vode, animator, vzdrževalec, sobarica, portir, maser, fizioterapevt, Mizarstvo Černoša – mizar, lesarski tehnik, Orglarstvo Škrabl – kovinarska, lesarska, glasbena stroka, Strojegradnja SAS – orodjar, strojni tehnik, inženir strojništva, Avtokleparstvo in ličarstvo Krajnc – avtoklepar, avtoličar, IC Prah – učitelj vožnje, Pišek Vitli Krpan.

»Trudimo se, da bi čim več poklicev devetošolcem približali  s praktičnim prikazom in jim morda olajšali odločitev pri izbiri srednješolskega programa.  S predstavitvijo jim želimo prikazati, da se da s pridobljenim poklicem ustvariti  vrhunske produkte in storitve,« je povedala Alenka Ratej, sekretarka iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah.

 

Vabimo vas k ogledu fotogalerije zanimivega dogodka:

N.O.