Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Bodi viden – bodi (pre)viden: do sredine oktobra poostren nadzor nad pešci in vozniki


Policija je v ponedeljek začela drugi del letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi (pre)viden. V ta namen bodo policisti do 16. oktobra 2022 poostreno preverjali spoštovanje predpisov tako pri pešcih kot pri voznikih motornih vozil.

V ospredju kampanje, ki jo Policija izvaja skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je predvsem spodbujanje rabe odsevnikov. Predvsem jeseni in pozimi, ko so dnevi krajši, so pešci med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu.

Policija in AVP ob začetku izvajanja akcije znova opozarjata na problematiko nezadostne uporabe odsevnikov med pešci. Zaradi tega je v zadnjih petih letih, od leta 2016 do septembra letos, v temnem delu dneva umrlo kar 49 pešcev, od katerih v času prometne nesreče nihče ni nosil odsevnika niti ni imel odsevne površine na oblačilih.

Policisti bodo v času aktivnosti za večjo varnost pešcev ob svojem rednem delu pozorni na kršitve cestnoprometnih predpisov pešcev. Preverjali bodo uporabo odsevnih teles pri pešcih, zlasti ob zmanjšani vidljivosti, pozorni bodo na varno prečkajo vozišče in pravilno stran hoje ob vozišču. Pri voznikih motornih vozil pa bodo pozorni predvsem na kršitve, kot sta izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih za pešce in neprilagojena hitrost vožnje. Aktivnosti policistov bodo usmerjene tudi v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Krajše poostrene nadzore bodo tako izvajali predvsem v bližini prehodov za pešce in na drugih lokacijah s povečano problematiko varnosti pešcev.