Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V soboto vabljeni v Lemberg pri Šmarju na 5. srednjeveški dan s pestrim programom in koncertom

Lemberg pri Šmarju pri Jelšah bo to soboto v znamenju 5. Srednjeveškega dneva. Obiskovalce čaka pester program s koncertom, v okviru grajske kuhinje pa se bodo lahko obiskovalci okrepčali tudi s pečenim odojkom/piščancem in zelenjavno enolončnico. Posebne dobrote bodo pripravljene tudi za najmlajše.

V soboto, 24. 9. 2022, bo od 13.00 dalje srednjeveški trg v Lembergu v znamenju 5. Srednjeveškega dneva v Lembergu pri Šmarju.

Dogodek bo izveden pod okriljem Zavoda TŠM Šmarje pri Jelšah, v sodelovanju s Turistično – kulturnim društvom Lemberg.

Srednjeveška kuhinja bo dišala po pečenem odojku, piščancih in enolončnicah, s sladkimi cekinčki in in drugimi dobrotami pa bo poskrbljeno tudi za najmlajše. Srednjeveška tržnica bo obarvana z različnimi obrtmi, kot so lončarji, zeliščarji, kovači, nožarji, tesarji, usnjarji in drugi. Obiskovalci bodo lahko pri vedeževalkah preverili svojo prihodnost, otroci pa obiskali srednjeveške tabore, vitezov, princes, kot tudi služabnikov ter se preizkusili v mečevanju, lokostrelstvu, hoduljah in drugih igrah. Obiskali bodo lahko mini živalski vrt, kjer bodo opazovali manjše živalce.

Slavnostna otvoritev s srednjeveškim plesom ter zaključek s koncertom

Slavnostna otvoritev se prične s srednjeveškim plesom ob 14.00 in povorko, ki jo bo vodila srednjeveška konjenica in sama grajska gospoda. Otvoritev dogodka bo z razglasom in sejemskim redom, sledijo srednjeveški boji vitezov in splet raznih plesov. Otroški program se nadaljuje z branjem Šaljivih zgodb Lemberžanov, ki jih boste lahko tudi kupili in prebirali doma. Program se bo nadaljeval z raznimi delavnicami, kot je delavnica kaligrafije, delavnica srednjeveških glasbil lokalnega strokovnjaka Vlada Nunčiča, ki bo potekala v cerkvi sv. Nikolaja v neposredni bližini. Ob 16.00 sledi prikaz izdelave Lemberške mlinčne potice, ki je tradicionalna jed tega okoliša in z letošnjim letom spada v register nesnovne kulturne dediščine.

Dogodek se bo zaključil z dogajanjem in prvič na tem dogodku s koncertom glasbene skupine Gita, ki predstavlja velik ugled srednjeveške glasbe.

Tekom dogodka se boste lahko tudi ob 13.00 in 15.00 udeležili turističnega vodenja po muzeja na Rotovžu in se sprehodili po poti vse do cerkve sv. Pankracija, ki vodi do hriba nad Lembergom.

Več informacij najdete tukaj (klik)


naročnik objave: Zavod TŠM