Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Od polnoči cenejši dizel, 95-oktanski bencin ter kurilno olje


Ob polnoči se bosta pocenila tako dizel kot 95-oktanski bencin. Liter 95-oktanskega bencina bo po novem 1,354 evra, kar je skoraj 14 centov na liter manj kot je trenutno (1,491 €/l), liter dizelskega goriva pa bo po novem 1,683 evra, kar je za dobrih 8 centov na liter manj kot je trenutno (1,767 €/l).

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju, torej od jutri, 13. septembra, do vključno ponedeljka, 26. septembra 2022, znašali 1,683 evra za liter dizelskega goriva in 1,354 evra za liter NMB-95, so sporočili z vlade.

Dizelsko gorivo bo tako cenejše za dobrih 8 centov, NMB-95 pa za slabih 14 centov glede na preteklo 14-dnevno obdobje. Na podlagi Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki jo je Vlada sprejela v petek, bodo regulirane tudi najvišje dovoljene drobnoprodajne cene kurilnega olja. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znaša 1,366 evra na liter, kar je skoraj 10 centov na liter manj kot trenutno.

Marže izven avtocest ostajajo omejene

Marže trgovce so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95. Vlada pa je omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter, kar stopi v veljavo v torek, 13. septembra. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kako se izračunava cena goriv?

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene goriv po Sloveniji lahko spremljate na portalu goriva.si