Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mejnem mostu v Sedlarjevem so se tokrat družili že osemnajstič (foto)


Na mejnem prehodu Sedlarjevo so imeli na nedeljsko popoldne razlog za veselje. Po dveh letih premora, so se namreč lahko ponovno podružili prebivalci z obeh strani mejne reke Sotle. Obeležili so namreč »polnoletnost« oz. 18. obletnico ustanovitve Turistične cone Sotla – dolina izvirov zdravja.

Na mostu prijateljstva v Sedlarjevem so se ponovno družili sosedje in prijatelji iz vasi Plavić na hrvaški strani reke Sotle, in vasi Sedlarjevo, na naši strani. Tokratno druženje je imelo poseben pomen, saj so z njim obeležili 18. obletnico ustanovitve Turistične cone Sotla – dolina izvirov zdravja, še posebej radi pa praznujejo medsebojno prijateljstvo. Reka Sotla združuje ljudi in prijatelje z obeh strani, prav tako pa obe občini, Podčetrtek in Zagorska Sela, ki se povezujeta na mnogih projektih – tako športnih kot kulturnih.

Na mejnem mostu so v sklopu kulturnega programa med številni zbranimi pozdravili tudi posebne goste. Med njimi je bila županja občine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak, nekdanji župan Željko Kodrnja, župan občine Podčetrtek, Peter Misja, podžupan Marko Jurak, občinski svetniki in občinska uprava, predsednica KS Polje ob Sotli in častni občan občine Podčetrtek, Zdravko Počivalšek. S sosednje občine Kozje je dogodek pozdravila županja Milenca Krajnc. Dobro voljo je na mejni most prinesla tudi Jasna Petek, namestnica župana Krapinsko-zagorske regije, pa župan občine Klanjec, Zlatko Brlek, župan občine Kumrovec, Robert Šplajt in cenjeni duhovnik s hrvaške strani reke Sotle, Majk Rušec.

Športno kuburaško društvo je poskrbelo, da se je srečanje slišalo daleč naokoli. V kulturni program sta jih s petjem popeljali Melanija Šlogar in Karla Lojen, s spremljavo F banda. Pesem o prijateljstvu je prebrala najmlajša Ana, njena sovrstnika pa sta zbrane nasmejala s skečem o dveh prijateljih, ki se srečata na mostu prijateljstva. Dogodek sta dvojezično povezovala Zdenka in Stjepan.

V nagovoru je župan občine Podčetrtek, Peter Misja dejal: »Dovolite mi, da vas vse lepo pozdravim v imenu celotnega organa občine Podčetrtek. Zelo sem vesel, da se po dveh letih tukaj zopet srečamo. Morda se spominjate leta 2004, ko smo zasnovali Turistično cono Sotla. Moram povedati, da je bil to poseben projekt obeh občin. S projektom smo hoteli omogočiti lažje prehajanje gostov z obeh strani meje in tudi uspeli. Leta 2005, ko sem postal župan, sva se jaz in Željko Kodrnja, takratni župan Zagorskih Sel odločila, da moramo ta dogodek proslaviti. Nato so sledile obletnice, vse do današnje, že osemnajste. Kot vodja Skupnosti občin Slovenije potrjujem, da bodo ob podiranju mejne mreže potekala tudi čiščenja vseh vodotokov  na slovenski strani mreže. To je velik dosežek, kakor tudi naše medsebojno sodelovanje že vrsto let, kot z Željkom in Ksenijo. Reka nas povezuje in to danes, kot že mnogokrat poprej tudi dokazujemo.«

Pomnimo, prvo tovrstno srečanje je potekalo v Aqualuni, vsa srečanja kasneje pa so se premaknila na mejni most.

S svojimi besedami je zbrane toplo pozdravila tudi Ksenija Krivec Jurak, s Petrom Misjo, pa sta si v imenu obeh občin izmenjala darili. Vsi skupaj so nazdravili na prijateljstvo, ki naj se nikoli ne konča, mnoga takšna srečanja pa naj nikoli ne usahnejo.

Več o nedeljskem druženje v fotogaleriji.

N.O.