Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan v Lembergu 2022: viteški boji, srednjeveška gostija, glasba in ples (foto, video)


Na zadnjo septembrsko soboto se je v Lembergu pri Šmarju odvil 5. Srednjeveški dan. V središču kraja je bilo pestro celotno popoldne. Odvili so se viteški boji, obiskovalci so lahko poizkusili srednjeveške jedi, ob koncu pa je nastopila srednjeveška glasbena skupina Gita, ob glasbi katere se je vrtelo v ritmih srednjeveških plesov. Obiskovalci so se tudi po srednjeveško mastili, s pečenimi piščanci in odojkom ter enolončnico.

Dogajanje se je začelo s slavnostno otvoritvijo s srednjeveškimi plesi ter povorko s konjenico in grajsko gospodo. Na otvoritvi je spregovoril tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš. Med drugim je povedal, da ima občina v Lembergu v naslednjem mandatu velike načrte glede obnove ter še večje turistične prepoznavnosti kraja.

Po slavnostnem odprtju so meče takoj prekrižali vitezi, ki so s svojimi boji pritegnili veliko pozornosti obiskovalcev. Bojno viteško razpoloženje so nato prekinili viteški plesi. Ob tem se je bilo v bližnji cerkvi sv. Nikolaja možno udeležiti delavnice srednjeveških glasbil, prav tako pa je bila prikazana izdelava lemberške mlinčne potice. Dogajanje se je zaključilo s srednjeveškim koncertom glasbene skupine Gita, ki predstavlja velik ugled srednjeveške glasbe.

Čez celoten dan si je bilo mogoče ogledati še srednjeveške tabore in se preizkusiti v raznih igrah, pri čemer seveda ni manjkalo lokostrelstvo. V središču kraja se je nahajala tudi srednjeveška tržnica, na kateri so se predstavljali razni lokalni podjetniki, prav tako pa je bil možen ogled raznih živali v mini živalskem vrtu. Organizirano je bilo tudi turistično vodenje po muzeju na Rotovžu. Dogodek sta pripravila Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah ter Turistično kulturno društvo Lemberg.

Srednjeveški dan je organiziran z namenom ohranjanja vrednot starega Lemberga in kulturne dediščine, ko so jo prebivalcem zapustili predniki. Lemberg je sicer znameniti srednjeveški trg, v katerem sta cvetela srednjeveška trgovina in obrt, saj je čezenj vodila tranzitna trgovska cesta. Sedaj na bogato preteklost spominjata leta 2010 obnovljena rotovž in pranger. na Rotovžu je postavljena razstava o zgodovini trga Lemberga z originalnimi ostanki obrti in sodstva.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z dogodka:

 

D. K.