Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju pri Jelšah z obiskom predsednika države in celjskega škofa ovekovečili blagoslov prenovljene cerkve (foto, video)


Po petih letih neprestanih del v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah, se je obnova v soboto še uradno zaključila. Slovesnosti sta se poleg drugih udeležila tudi škof dr. Maksimilijan Matjaž ter predsednik države Borut Pahor.

Po dolgo pričakovanem koncu obnove, se je v nedeljo začelo slavje, na katerega se je župnija pripravljala že dlje časa. Na nedeljsko dopoldne se je v prenovljeni cerkvi pričela sveta maša, ki so se je udeležili številni farani. Pri bogoslužju je poleg sedanjega šmarskega župnika, Damjana Ratajca ter celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, sodeloval še bivši šmarski župnik Tadej Linasi. Osrednje dejanje je bilo blagoslov oltarja prenovljene cerkve. Po opravljenem bogoslužju so bili vsi prisotni povabljeni na ploščad pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah, kjer je sledil še kulturni program.

Za govorom gospoda Linasija in gospoda Ratajca, je sledil še govor župana in škofa, prav tako pa je nekaj besed spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

V svojemu govoru je predsednik države med drugim dejal, da se je ravno pred petimi leti sprehajal po Šmarju, ko je opazil da prenavljajo cerkev. Takrat so mu objekt razkazali, obljubil pa jim je, da se bo, če bo ob koncu prenove še predsednik, udeležil otvoritvene slovesnosti. Tadej Linasi pa se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so verjeli v njegove ideje ter ga podpirali v času obnove. Ob tem je dodal še, da bo najbolj vesel, če bo šmarska cerkev na veliko obiskana še dolgo po koncu prenove.

Ob tej priložnosti so bile podeljene tudi plakete bronastim, srebrnim in zlatim sponzorjem, ki so finančno močno podprli prenovo cerkve. Obiskovalci so ob živi narodnozabavni glasbi uživali tudi v jedači in pijači.

Za veliki šmaren Jože Vehovar, na Rokovo Martin Golob

Verske slovesnosti se v šmarski župniji nadaljujejo tudi na današnji praznik Marijinega vnebohoda, ki je tudi župnijski praznik.

Ob 17h bo na Sv. Roku nad Šmarjem slovesnost vodil nekdanji šmarski kaplan, zdaj župnik v Rogaški Slatini, Jože Vehovar.
Jutri, na Rokovo, bodo pri Sv. Roku svete maše ob 7h, 8h, 9h in 10h, ter ob večerna ob 18h. Slovesnost ob 10h bo vodil grosupeljski župnik, širše znani in popularni Martin Golob.

Pet let trajajoča prenova ocenjena na vrednost 1,5 milijona evrov

Da spomnimo, prenova cerkve se je začela 1. julija 2017, trajala pa je več kot pet let. Prvi načrti so predvideli ureditev samo najnujnejših problemov, kot je vlaga, nato pa se je velikost projekta večkrat povečala, ta pa je na koncu zavzel prenovo celotne notranjosti in zunanjosti cerkve. V procesu prenove pa so bile na novo odkrite freske neprecenljivega pomena. Celotni stroški obnove so predvideni na okoli 1,5 milijona evrov. Več o prenovi si lahko preberete v že objavljenem prispevku.

Vabljeni k ogledu videa ter fotografij iz dogodka:

 

D. K.