Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Rogaška Slatina občane vključuje v razpravo o porabi denarja, ki ga je pridobila z davkom od dobitnega EuroJackpota


Na včerajšnji seji je Občina Rogaška Slatina predstavila predlog, da bi v predlog porabe sredstev, ki jih je pridobila od davka igre na srečo vključila zainteresirano javnost.

V januarju 2022, je občan/-ka Občine Rogaška Slatina zadel/a dobitno kombinacijo izžrebanih številk EuroJackpota. Dobitek je znašal 11,1 milijona EUR. Več o tem si lahko preberete TUKAJ. V skladu z zakonom Občini Rogaška Slatina pripada 15% davka, kar v tem primeru znaša 1.670.192,55 EUR.

V zvezi z pripravo predloga so upoštevali več vidikov, med drugim tudi izkušnje občin, ki so davek v preteklosti že namensko porabile. Za del denarja v višini 250.000 EUR so že pripravili predlog porabe v 2023, in sicer bi ga namenili za:

  • projekte asfaltiranja cest v ožjih delih občine – 200.000 EUR,
  • nakup vozila za izvajanje prevozov za občane v okviru pobude Prostofer – 30.000 EUR,
  • izvedbo dveh večjih koncertnih prireditev v izvedbi Mladinskega centra Rogaška Slatina in JZ za turizem in kulturo Rogaška Slatina, ki bi bili namenjeni širšemu krogu obiskovalcev – 20.192,55 EUR

S tem bi za 200.00 EUR v letu 2023 povečali sredstva, ki jih na letni ravni namenjajo za programe krajevnih skupnosti, zagotovili bi izvedbo sistema Prostofer, izvedli pa bi tudi dve odmevni javni prireditvi.

 

O katerih predlogih bodo lahko odločali občani?

V občinskem svetu občine menijo, da bi bilo smotrno, da bi se glasovanje o porabi sredstev v višini 1.420.000 EUR izvedlo o treh predlogih. Hkrati bi občanom ponudili tudi možnost za podajo lastnega predloga s kratkim opisom izvedljivosti.

 

1. Izgradnja letnega bazena Rogaška Slatina

Projekt bi zajemal gradnjo odprtega letnega bazena. V občinskem svetu menijo, da je izgradnja letnega bazena, ki bi bila v upravljanju javnopravne osebe in bi bila namenjena za športno druženje mladine med poletnimi meseci, izražena želja številnih občanov.

2. Gradnja prizidka k JVIZ Vrtec Potoček

V zadnjih letih se po mnenju občine izkazuje potreba po dodatnih skupinah na enoti Potoček. Zagotavljanje zadostnega števila vpisnih mest za vse starostne skupine otrok skozi celotno koledarsko leto je tako prioriteta občinskih strokovnih služb, zato je ravno to eden izmed predlogov financiranja.

3. Komunalna oprema gospodarske cone Ratanska vas

S predvidenimi sredstvi bi zagotovili celovito komunalno opremo območja ob obvoznici z namenom omogočanja hitrega pridobivanja upravnih dovoljenj za bodoče investitorje. Zagotavljanje ustreznega podpornega okolja za mlada industrijska podjetja, predstavlja prioriteto njihove uprave, saj bodo dodano vrednost predstavljale tako nepremične, na katerih bo mogoče zagotoviti industrijske prostore, kot tudi nova delovna mesta.

 

Pri pripravi predloga porabe sredstev bodo upoštevani anketni vprašalniki, ki bodo na naslov občine vrnjeni do 15. 09. 2022