Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mesec čebel na podružnično osnovno šolo Kristan Vrh prinaša otvoritev učnega čebelnjaka


Cvetoči maj na delo kliče čebele, ki so v tem času v bujnem razvoju. 20. maj obeležujemo kot svetovni dan čebel, katerega smo predlagali prav Slovenci. Na ta dan, leta 1734 se je rodil Anton Janša, slovenski čebelar, pionir sodobnega čebelarstva in eden največjih strokovnjakov za čebele v svetovnem merilu.

Mesec maj tako vsem ljubiteljem čebelarstva prinaša polne roke dela, saj je potreba čebel po opraševanju največja. Da so »pridni kot čebele« tudi v naših krajih, se je videlo na otvoritvi učnega čebelnjaka na šmarski podružnični osnovni šoli Kristan Vrh v četrtkovih opoldanskih urah.

Prva Osebna zavarovalnica in Čebelarska zveza Slovenije bosta v okviru projekta PRVAčebela s čebelnjaki, panji in čebeljimi družinami opremili štiri čebelarska društva, ki s čebelarskimi krožki delujejo na slovenskih osnovnih in srednjih šolah. In po veliko ugibanjih in oddanih glasovih, je prav ena izmed srečnic Društvo čebelarska družina Šmarje pri Jelšah, ki je lani praznovala 140 let. Poleg šmarske, je to druga podružnična osnovna šola s čebelnjakom, to si že lasti podružnična osnovna šola Šentvid.

Predsednik društva čebelarske družine, Albin Babnik pravi: »Izjemno smo veseli, saj vse več otrok obiskuje čebelarski krožek. Upam, da bodo naši nasledniki zaradi izkušenj v šoli nekoč imeli svoje čebelnjake. V krožku otroci spoznavajo izjemna živa bitja, od katerih je odvisna narava, kmetijstvo in ljudje. Pomislimo, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od čebel. Na novi učni čebelnjak so lahko ponosni tudi krajani in ne le otroci, ki bodo odslej bogatejši z znanjem o opraševalkah, ki skrbijo za naše preživetje. Od čebel se lahko naučimo veliko – vsak posameznik je pomemben del skupnosti.

Prva Osebna zavarovalnica je v sklopu dobrodelnega projekta, ki se je pričel decembra 2016, tako uredila že 12 učnih čebelnjakov po državi. Nataša Hajdinak, direktorica zavarovalnice dodaja: Naš namen je, da otroci na slikovit način razmišljajo  o odgovornih dejanjih danes, za lepši jutri. Iskreno vam čestitam, da ste bili izbrani med dobitnike učnega čebelnjaka. To prinaša tudi odgovornost, da poskrbite za življenje čebelnjaka in njegovih aktivnosti z otroci, ki bodo spoznavali njegov pomen, delo s čebelami in pomen varovanja okolja. Želim vam veliko lepih in ustvarjalnih uric ob čebelnjaku.«

Članom šmarske čebelarske družine se je poleg direktorice Prve pridružilo tudi nekaj ostalih predstavnikov zavarovalnice, ravnatelj osnovne šole Šmarje, Mitja Šket, župan občine Šmarje pri Jelšah, Matija Čakš in predstavniki Čebelarske zveze Slovenije, med njimi tudi predsednik slednje, Boštjan Noča. Ta pravi da, se moramo kot narod zavedati kakšno čebelarsko pravljico imamo. »Imamo avtohtono kranjsko čebelo, edini na svetu čebelnjak, panjske končnice, lectova srca, medene pijače in še mnogo več. Že stoletja medgeneracijsko prenašamo čebelarsko znanje naprej, tudi preko 200 čebelarskih krožkov. »Čebele moramo začutiti, Slovenci živimo za in predvsem s čebelami.«

Za program so poskrbeli malčki vrtčevske enote in učenci podružnične osnovne šole Kristan Vrh. Slavnostni prerez traku sa izvedli predsednik društva čebelarske družine Anton Babnik, župan občine, Matija Čakš in ena izmed mnogih učenk in učencev, ki so nad čebelarstvom navdušeni.

Več v fotogaleriji.

Naj medi!

N.O.