Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini začeli z gradnjo stolpa Kristal (foto, video)


V ponedeljkovih jutranjih urah so v občini Rogaška Slatina obeležili slovesno položitev temeljnega kamna in s tem uradno otvorili začetek gradbenih del, ki bodo potrebna preden vas bo v Rogaško Slatino vabil najvišji stolp v Sloveniji, razgledni stolp Kristal. S tem se začenja gradnja težko pričakovanega (in za manjšino tudi kontroverznega) stolpa.

Nekaj deset zbranih je ob vznožju Tržaškega hriba, v samem centru kraja, kjer bo razgledni stolp tudi stal, najprej nagovoril župan občine Rogaška Slatina, mag. Branko Kidrič.

Ob prijetnem vzdušju, ki je preveval ozračje, je napovedal, da bo razvijajoča se nova atraktivna zgodba v kraju ustvarila nova delovna mesta pod okriljem Javnega zavoda Rogaška Slatina. Izpostavil je, da je to največji projekt iz Strategije trajnostnega razvoja turizma in trženja turistične destinacije Rogaška Slatina za obdobje 2020 – 2027. S stolpom je med drugim cilj naložbe tudi povezovanje turistične ponudbe na ravni destinacije in regije, s preostalimi že znanimi turističnimi produkti; Anin dvor, Bobrov center, Muzej na prostem Rogatec, Muzej baroka v Šmarju in drugi.

Stolp Kristal v lastni podobi

In kako si lahko novi ponos občine predstavljamo? V pritličju bo prvi vtis obiskovalcem utrnila prodajalna spominkov in vstopnic. Slednje naj bi osebo stale 8 €. V prvo nadstropje stolpa bo možno dostopati z dvigalom za 22 oseb, kjer se bo na površini 215 m² nahajala kavarna s 44 sedeži. V drugem nadstropju bo razgledni prostor, kjer si boste lahko nadeli VR očala, ki bodo nudila doživetje virtualne resničnosti »Let s Pegazom«. Tretje nadstropje stolpa Kristal pa bo kot razgledišče na prostem na višini 104 m nudil razgled na kraj. Požarno stopnišče bo štelo 540 stopnic.

Župan dodaja, da je rok izgradnje predviden v enem letu, po aprilu 2023 sledi tehnični pregled, nato upajo na čim prejšnje uporabno dovoljenje. Prve goste tako želijo pozdraviti že julija 2023.

»Rad bi se zahvalil vsem, ki ste pri projektu sodelovali, posebej članom občinskega sveta, ki ste verjeli v to zgodbo, katere pot ni bilo vedno enostavna«, še dodaja Kidrič.

Vrednost projekta znaša dobre 4 milijone evrov, sofinanciranje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa pol toliko. 2.050.000 evrov bo zagotavlja občina Rogaška Slatina, skupaj s sredstvi donacij gospodarskih družb, ki podpirajo izvedbo. Zasebni partnerji se prepričljivo pridružujejo, trenutno jih štejejo 30. Kot izvajalec gradnje je izbrana družba VG5.

Navzoče pa je poleg župana nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek;

»Kar se sedaj v svetu dogaja, od nas zahteva, da izberemo nove odločitve in v gospodarstvo doprinesemo nova turistična področja, ki bodo goste vabila k nam. Prizadevamo si, da bo življenje kot povsod v Sloveniji, tudi v naših koncih atraktivno in prijetno za prihajajoče generacije. Skozi razvoj si želimo, da mladi ostajajo tukaj, da jim damo priložnost razvoja kariere in solidno plačana delovna mesta. S strani države bomo tako tistim, ki vedo, kaj hočejo, ki želijo iti naprej, pomagali.«

Z vzporednima projektoma gradnje nadhoda Sonce in parkirišča P+R, ki bosta zaključena že letos, bo vzpostavljena neovirana povezava do zdraviliškega jedra, po kateri bodo tuji gostje in domači gostje stolp dosegli v desetih minutah pešpoti.

Skozi celoten program so za glasbeno vzdušje poskrbeli glasbeniki glasbene šole Rogaška Slatina, s pevko. Po položitvi temeljnega kamna, mag. Branka Kidriča in ministra Zdravka Počivalška, pa je sledila pogostitev. Več v video vsebini.

Oglejte si še fotogalerijo:

N.O.