Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Upravni enoti Šmarje pri Jelšah in Šentjur z dodatnimi uradnimi urami. Kaj je biometrična osebna izkaznica?


Upravna enota Šmarje pri Jelšah in Upravna enota Šentjur bosta v naslednjih dneh delali po razširjenem urniku.

UE Šmarje pri Jelšah bo imela tako v četrtek, 21. aprila 2022 uradne ure na vseh delovnih področjih, in sicer od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure.

V UE Šentjur pri Celju bodo imeli dodatne uradne ure za zamenjavo osebnih dokumentov v četrtek, 21. 4. 2022 od 7.30 do 15. ure in soboto 14. 5. 2022 od 8.00 do 12. ure. Dodatne uradne ure bodo namenjene za vložitev vloge za izdajo osebne izkaznice, potnega lista in vozniškega dovoljenja.

Kaj je biometrična osebna izkaznica?

Biometrična osebna izkaznica je vizualno drugačna od dosedanjih in vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, med drugim tudi fotografijo v treh različnih tehnikah izdelave.

Nova biometrična osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva prstna odtisa. Prstna odtisa se odvzameta državljanom po 12. letu starosti. Obenem je tudi elektronska osebna izkaznica, saj čip vsebuje tudi kvalificirano potrdilo za elektronski podpis in dve sredstvi elektronske identifikacije (visoke in nizke ravni zanesljivosti). To velja za osebe od dopolnjenega 12. leta starosti. Potrdilo visoke ravni zanesljivosti in kvalificirano potrdilo za elektronski podpis sta zaščitena z uporabniškim geslom, ki si ga uporabnik nastavi z začetnim geslom. Začetno geslo imetnik prejme po prejemu osebne izkaznice. Državljanu omogoča elektronsko identifikacijo in avtentikacijo za dostop do elektronskih storitev ter elektronsko podpisovanje. Osebna izkaznica vsebuje tudi QR-kodo (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama), ki omogoča preverjanje veljavnosti na portalu e-Uprava in s tem povečuje pravno varnost (veljavnost lahko preverjajo notarji, banke, zavarovalnice in podobno v Sloveniji in tujini). Na novi osebni izkaznici naslov prebivališča posameznika vsebuje tudi pošto in poštno številko, dodan je tudi podatek o državi in kraju rojstva. Predvidoma osem mesecev po začetku izdaje biometričnih osebnih izkaznic bo z biometrično osebno izkaznico mogoča tudi uporaba v sistemu zdravstvenega zavarovanja. Na podoben način kakor s kartico zdravstvenega zavarovanja bo mogoče uveljavljati zdravstvene storitve pri zdravstvenih delavcih in zavodih z elektronsko identifikacijo.