Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj prinaša Festival vina in čokolade 2022 v Podčetrtku


V prenovljenem Centru za promocijo vina, kulture in turizma na Virštanju je organizacijski odbor javnosti prestavil vsebino letošnjega 7. Festivala vina in čokolade v Podčetrtku. Zdaj že dodobra zasidran in priljubljen festival se bo letos odvil 7. maja, bogat program pa bo potekal od 9. ure zjutraj, do 20. ure zvečer.

Kljub lanskoletnemu prijetnemu ambientu v vasi Olimje, se letos selijo nazaj v Športno dvorano Podčetrtek. Direktor turističnega društva Podčetrtek, Boštjan Misja pravi: »Dogodek je bil ob obisku zelo zahteven, vse je bilo potrebno preseliti iz športne dvorane, na koncu vse pospraviti. Imeli smo težave zaradi čokolade, predstavniki so dali opazko, da se čokolada preveč topi, zato se v letu 2022 vračamo nazaj v dvorano, kjer bomo tej lahko zagotovili primerne pogoje.«

Kaj in koga pričakovati

Dodaja, da vrednost projekta znaša 16.000 evrov, ki ga financira občina Podčetrtek. Letos se bo na festivalu predstavilo 56 vinskih in čokoladnih predstavnikov, med njimi delček lokalnih kulinaričnih ponudnikov. Kot zelena in trajnostna destinacija želijo projekt izpeljati kot trajnosten, s čim manj vpliva na okolje, s čim manj porabe vode in smeti. To ne vpliva na upad obiska, saj so trajnostno delovali že lani. Župan Peter Misja pravi, da se bo festival namensko izvedel malo po prvomajskih praznikih, v upanju, da zadržijo čim več gostov, ki bodo polnili kapacitete.

Mateja Videtič, predstavnica čokoladnice, omenja, da jim festival pomeni predvsem druženje. V razstavljene produkte vseh razstavljalcev je vloženo veliko truda, ki ne nastanejo čez noč. Letos bodo kot novost pripeljali temperirno napravo in obiskovalcem pokazali, kako se čokolada izdeluje sama.

Matija Jagrič, vodja prodaje v Hiši vin Emino je povedal: »Letos smo imeli odličen odziv vinarjev z lokalnega območja. Vsako leto se počasi širimo in veseli nas, da se tudi manjši lokalni ponudniki odzivajo na priložnost dobre predstavitve javnosti. Ponosni smo tudi na večje ponudnike, ki bodo letos sodelovali. Prihajajo Klet Brda, Puklavec Family Wines, Kmetijska zadruga Metlika in Krško ter ostali večji in manjši.«

Manjkalo ne bo tudi znanih čokoladnih imen. Prihajajo čokoladnica Syncerus iz Olimja, Cukrček, Lucifer chocolate, Božnik in še mnogi drugi.

Predstavnica Mladinskega kulturno-turističnega društva Mlade strune, Karmen Cvirn obljublja pester program. »Tudi letos bomo poskrbeli za najmlajše. Ti bodo lahko ustvarjali v Mega čokoladnem otroškem kotičku. Skozi celoten dan bo vozil vlakec v vas Olimje. Ob 11. uri bo potekala vinska delavnica lokalnih društev vinogradnikov. Ob 11.30 bo potekala uradna otvoritev. Manjkal ne bo niti kuharski show Marka Magajne, za glasbo bo poskrbela skupina BQL. Ob 17.30 sledi predstavitev županovega vina za leto 2022. Kot novost pa letos v dopoldanskih urah dodajamo tekmovanje v peki Sacher torte, kjer bodo ekipe namesto marmelade uporabile vinolado.«

Več o programu dogodka lahko preberete na https://www.vinoincokolada.com/program/

Pomnimo, lani je festival obiskalo okoli 5.000 ljudi, rekord pa še vedno drži leto 2019, ko so gostili  rekordnih 8.000 ljudi. V občini tudi letos pričakujejo visoke številke.

V Podčetrtku že tako odštevajo dneve do znamenitega Festivala vina in čokolade, ki ga ne gre zamuditi.

N.O.