Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Začenja se obnova Doma na Resevni, nekoliko skrbi le višanje cen. Gradnja novega doma na Okrešlju zaenkrat stoji


Planinsko društvo Šentjur začenja s celovito obnovo Doma na Resevni. Te dni se bodo namreč začela prva gradbena dela, celotna obnova pa naj bi bila dokončana najpozneje do konca leta.

Celotna investicija je po prvotnem načrtu vredna nekaj čez 200 tisoč evrov, vendar vsesplošno višanje cen že vpliva na izvedbo. PD Šentjur je sicer iz naslova razpisov LAS in Ministrstva za gospodarstvo pridobil več kot polovico sredstev.

Medtem na Okrešlju gradnja novega doma stoji zaradi zimskih razmer, ki otežujejo dostop in izvedbo zaključnih del.

V Planinskem društvu Šentjur se te dni intenzivno pripravljajo na začetek celostne obnove Doma na Resevni. Do samega začetka del še ni prišlo, se bodo pa zelo kmalu začela, saj so vse pogodbe z izvajalci podpisane. “Edino težavo trenutno predstavlja podpis pogodbe z izvajalcem za strojne inštalacije. Cene so se namreč toliko povišale, da bomo morali pridobiti novo ponudbo. Pri vsem skupaj nam bo nekoliko na pomoč priskočila tudi Občina Šentjur,” pove predsednik PD Šentjur Peter Jevšnik.

Dodaja, da bo obnova potekala po fazah, začenši z gradbenimi deli, elektro in strojno inštalacijo, sledila bo energetska sanacija ter izvedba hidroizolacije temeljev, ki ni bila opravljena ob izgradnji doma med leti 1936 in 1981, ko se je zgodilo uradno odprtje doma. Društvo želi v naslednjih fazah neizrabljeno podstrešje doma preurediti v skupna ležišča, v samem domu pa načrtujejo tudi ureditev dveh apartmajskih sob. Poleg ureditve ostalih prostorov v domu je v prihodnosti načrtovana še preureditev kletnih prostorov v sejno sobo. Končno podobo bo domu dala nova fasada. Projekt mora biti po besedah Jevšnika, zaradi zahtev razpisov, zaključen še letos. Upajo sicer, da bo dokončano še prej ter, da bo na koncu še ostalo kaj sredstev za ureditev okolice in nakup notranje opreme. Čeprav se v društvu zavedajo, da obstaja večja verjetnost, da bo osnovna investicija, zaradi vsesplošnega višanja cen, dražja od prvotnih načrtov.

Obnova doma, katerega vrednost po prvotnem projektnem načrtu znaša nekaj čez 200 tisoč evrov, bo financirana pretežno s sredstvi pridobljenimi preko razpisov. Okoli 50 tisoč evrov so namreč pridobili na razpisu v okviru LAS, okoli 58 tisoč evrov pa so pridobili preko razpisa Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo. Druga polovica investicije bodo pokrili z donacijami podjetnikov in občanov, lastnimi sredstvi ter sredstvi Občine Šentjur. Če želite tudi sami donirati za obnovo Doma na Resevni, se obrnite na PD Šentjur.

Dom na Okrešlju postavljen, a vreme otežuje zaključek gradnje

Na drugem koncu, v Zgornji Savinjski dolini, pa gradnja novega Frischaufovega doma na Okrešlju še vedno stoji. Razlog tiči v vremenskih razmerah, saj je na Okrešlju še vedno sneg, ki otežuje dostop in izvedbo zaključnih gradbenih del. Dom je sicer bil pod streho že lani, a so nato s prihodom zime prekinili z izvedbo zaključnih del. O tem smo pisali tukaj.

Lani so vremenske razmere nadaljevanje del dopuščale šele v začetku julija. V Planinskem društvu Celje Matica upajo, da bo letos pomlad v ta del Kamniško Savinjskih Alp prišla nekoliko prej. Tako kot šentjurske kolege pa jih tudi v PD Celje Matica skrbi hitro višanje cen. V društvu zato upajo, da jim bo uspelo zbrati dovolj sredstev, da bodo lahko letos uredili vsaj spodnji del s kuhinje, restavracijo in pomožne prostore. Vse ostalo bo verjetno počakalo na boljše čase. Podatki za prostovoljne prispevke za obnovo doma na Okrešlju najdete tukaj.

B.S.