Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na pogorišču starega Frischaufovega doma na Okrešlju že stoji njegov naslednik (foto)


Frischaufov dom na Okrešlju, ki so ga pred dvema letoma nesrečno pogoltnili ognjeni zublji, je dobil svojega naslednika.

Nov dom že kaže skoraj dokončno podobo, intenzivna dela na Okrešlju pa se bodo te dni zaključila in nadaljevala po zimovanju. “Frischaufov dom mlajši” naj bi prve planince pozdravil že v letu 2022.

Na Okrešlju je skoraj pred natanko dvema letoma do tal pogorel 111-letni Frischaufov dom, s katerim upravlja Planinsko društvo Celje Matica. Žalostne prizore tistega obdobja pa so ob drugi obletnici požara zamenjali prizori novega, nadomestnega planinskega doma na Okrešlju.

 

Nov dom je praktično že pod streho, izvajalec pa te dni opravlja še zadnja spomladanska dela, ki bodo domu omogočila mirno zimovanje. Na Okrešlju so namreč letos že pozdravili prve snežinke, kar nakazuje na to, da se vreme primerno za gradbena dela za letos končuje. Takoj ko se sneg na Okrešlju stopi, pa bo prvo opravilo prekritje strehe ter ureditev elektro in strojne inštalacije. Lani je sicer sneg vztrajal kar do konca junija, zaradi česar so dela na domu nekoliko zastala.

V Planinskem društvu Celje Matica so optimistični, da bo dom prve planince sprejel že v letu 2022. Veliko bo odvisno tudi od finančnih sredstev, ki jih še vedno lahko donirate (podatki spodaj).

Nov dom na Okrešlju skoraj ničenergetski objekt

Nov dom na Okrešlju ekološko in energetsko ima skoraj ničen negativen vpliv na okolje, saj je bil zasnovan s posebnim poudarkom na snovni in energetski učinkovitosti ter rabi obnovljivih virov. Poleg tega se tudi lepo zliva z naravnim okoljem Okrešlja.

Novi Frischaufov dom na Okrešlju je moderna, sodobna in ekološko varčna koča, ki bo zadostila vsem novodobnim smernicam in trendom gradnje koč v Alpah. Projektant je pri snovanju koče sledil osnovnemu vodilu, in sicer postaviti nov dom v amfiteater in zaobjeti pogled na mogočne gore, ki ga obkrožajo. Tako se vedutno odpira v nadstropju in prvi mansardi proti jugovzhodu, v drugi mansardi pa ulovi poglede proti Turski gori in Rinkam. Koča je zgrajena iz kamna in lesa.

V domu bo 48 ležišč, v jedilnici pa bo prostora za 60 ljudi, prav toliko tudi na letni terasi. V njem bo tudi večnamenski prostor, namenjen različnim dejavnostim in dogodkom.

Vrednost investicije znaša 861.066,86 evrov brez DDV. Finančna sredstva za izdatke za investicijo zagotavlja investitor PD Celje Matica (lastna sredstva, donacije,…), delno pa je projekt financiran iz naslova Javnega razpisa za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi, in sicer v višini 300.000,00 evrov.

PD Celje – Matica pa je še vedno veselo vsakršne donacije:

Če bi želeli pomagati pri novogradnji, lahko to storite z nakazilom na TRR: 0510 0801 6743 162 (pri Abanki Celje) ali s SMS-sporočilom na 1919 (geslo: OKRESELJ5), s katerim boste darovali pet evrov.

Dom na Korošici lahko pomagate zgraditi z donacijo na TRR 0510 0801 5958 723 (pri Abanki). Namen: prispevek za izgradnjo novega doma na Korošici, sklic: 00 005.

B.S., foto: Planinsko društvo Celje Matica