Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Virštanju opravili spomladanska dela na stari trti (foto)


Društvo Vinogradnikov Virštanj – Kozjansko je tudi letos poskrbelo za zgodnje spomladansko nego stare trte na nedavno obnovljeni vinski kleti in vinoteki Banovina. Pri spomladanskem delu na stari trti se je virštanjskim vinarjem pridružil tudi župan Podčetrtka Peter Misja. Ni dvoma torej, da trta letos ne bi lepo rodila in dala vrhunske žlahtne kapljice.

Virštanj je znan predvsem po vinogradništvu. Središče kraja predstavlja nekdanja viteška in vinska klet Banovina, ob kateri raste več kot 130 let stara vinska trta. Kraj ima osrednjo vlogo v vinorodnem okolišu Šmarje – Virštanj, kar potrjuje tudi uveljavljena in priznana znamka vina Virštanjčan. Vinoteka in vinska klet sta bili nedavno popolnoma obnovljeni

Vinorodni okoliš Šmarje – Virštajn, ki se razteza na dobrih 1500 hektarjih, je eden od sedmih vinorodnih okolišev slovenske vinorodne dežele Podravje. Obsega geografsko področje od Kozjanskega do Bizeljskega. Najboljše vinogradniške lege so v okolici krajev Virštanj, Tinsko, Sladka Gora in Dramlje. Na tem območju prevladuje pridelava belih vin, med katerimi sta najpogostejša laški rizling in sauvignon. Od rdečih vin sta najpogostejši modra frankinja in žametovka.

L. Č.