Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinski turizem že občuti posledice vojne agresije v Ukrajini, v Podčetrtku mirnejši


Vojna v Ukrajini že pušča posledice na slovenskem gospodarstvu, v Rogaški Slatini jih bodo najverjetneje najbolj občutili v turizmu, kjer že beležijo odpovedi ruskih turistov, ki so v preteklosti prednjačili med tujimi gosti.

Potem ko so po sproščanju ukrepov pred širjenjem epidemije novega koronavirusa naše turistične destinacije uspele pritegniti že nekoliko več tujih gostov, se po začetku vojne v Ukrajini turistični ponudniki že spopadajo z odpovedmi rezervacij obiskovalcev iz vzhodnih evropskih držav, zlasti Rusije in Ukrajine. Najbolj jih občutijo v Rogaški Slatini, kjer ruski in ukrajinski prebivalci predstavljajo kar 40 odstotkov gostov. V Zdravilišču Rogaška Slatina imeli v teh dneh nekaj gostov, ki so že odšli domov, spomladanske rezervacije pa so odpovedane.

Direktor JZKT Dino Markovinovič Foto: Lili Pušnik/STA
Direktor JZKT Dino Markovinovič Foto: Lili Pušnik/STA

Direktor Javnega zavoda za kulturo in turizem Rogaška Slatina Dino Markovinovič pravi, da  trenutno dogajanje povzroča velik udarec za slatinske hotelirje. Ti so že v korosnkih časih beležili upad števila tujih gostov, a so se ti ob sproščanju ukrepov že pričeli vračati. Situacijo so reševali z usmeritvijo na bližnji srednjeevropski trg, tako tudi sedaj beležijo dobro povpraševanje iz Italije, Avstrije in Nemčije ter izraelskega trga. Dodaja še, da so gostje iz Rusije in Ukrajine več kot dobrodošli ter poudaril, da se nadejajo čimprejšnje rešitve te krize.

Iz Term Olimia so ob tem sporočili, da nikoli niso imeli veliko gostov iz Rusije, tako se jim trenutno dogajanje ne pozna pri napovedanih obiskih tujih turistov.

Lani bolj vzpodbudne številke za slatinski turizem

Kot smo nedavno poročali, je  Rogaška Slatina lani skupaj privabila 46.569 domačih in tujih gostov, kar je skoraj 40 % več kot leta 2020, ko so turizem zaznamovali predvsem ukrepi pred širjenjem pandemije. V Rogaško Slatino, kjer so bili v predkovidnih časih odvisni pretežno od tujih turistov, je lani prišlo okoli 82 % oz. 38.067 domačih gostov (57 % več kot leta 2020), tujih pa le 8.502 (7 % manj kot leta 2020).

Destinacija Rogaška Slatina je lani ustvarila 153.857 nočitev, kar je dobrih 27 % več kot leta 2020, ko so v Rogaški Slatini ustvarili 121.120 nočitev. Domači turisti so lani v Rogaški Slatini ustvarili okoli 71 % vseh nočitev oz. skupaj 108.955, tuji turisti pa 44.902 nočitvi.

Na informacije, kako se vojni spopadi v Ukrajini odražajo na slatinskem turizmu in kako bodo reševali odpovedi rezervacij ruskih gostov, smo se obrnili tudi na nekaj hotelirjev, a nam odgovorov še niso posredovali. Obsežnejši prispevek na to temo obljubljamo v prihodnji dneh.

E. Š.