Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poklonili so se tudi ženskam, ki so se vpisale v zgodovino Kozjega


Včeraj je bil dan mam, starih mam, babic, prababic … Materinski dan Slovenci običajno proslavljamo s proslavami, na katerih se z glasbenimi, plesnimi in dramskimi nastopi poklanjamo slavljenkam. Posebno počastitev praznika so včeraj pripravili kulturniki iz občine Kozje, ki so se spomnili tudi žensk, ki so nekdaj zaznamovale kraj.

Položaj žensk v družbi je vse bolj primerljiv s položajem moških, a še desetletja in več nazaj temu ni bilo tako, zato so ženske, ki so pisale tedanjo zgodovino, danes lahko še kako spoštovane in cenjene. V Kozjem so se na osrednji proslavi ob dnevu žena in materinskem dnevu, ki so jo včeraj priredili v Večnamenski dvorani Kozje, spomnili tudi petih predstavnic nežnejšega spola, ki so pomembno zaznamovale zgodovino Kozjega.

Obudili so spomin na pred več kot tisoč leti na Pilštanju rojeno sveto Emo Krško, prvo slovensko svetnico, ki je zaslužna tudi z gradnjo več deset cerkva po Sloveniji. Čas so zavrteli tudi v leto 1905, ko je v tedanji kozjanski trirazrednici poučevala podučiteljica Julija Pressl. Marjana Feltrin, s Tolminskega priseljena na domačijo Kroflovih v Kozje, kjer je deloval mlin,  se je v zgodovino kraja vpisala kot »špenglerca«, bila pa je tudi ženska, ki je v Kozje prinesla jabolko klanferco, danes priljubljeno vrsto jabolk na Kozjanskem. Spomnili pa so se tudi Planinčeve Micke z Veternika, ki so jo na Planinčevo domačijo vzeli kot deklo pri njenih šestih letih, ter porodničarke Recljeve Lojzke, v Kozje priseljene iz Trnovega.

Veselo vzdušje so predstavnicam nežnejšega spola pričarali nastopi kulturnikov, od najmlajših do tistih, ki delujejo v več kulturnih društvih v občini Kozje. Nastopili so otroci iz Vrtca Zmajček Kozje, učenci Osnovne šole Kozje, Folklorna skupina Kozje, Cerkveni pevski zbor Buče in člani Mešanega pevskega zbora Vinea Kozje, Moški pevski zbor Kozjanski park, na klavirju smo slišali Sandro Čepin, za smeh pa je skozi videoposnetek poskrbel domači komik Mr. Žix.

Drobce iz zgodovine žensk, ki so pisale zgodovino Kozjega, so odstirali igralci iz dramske skupine Kozji rog, sicer pa smo lahko skozi povezovalne besede slišali marsikaj o dosežkih žensk na področju znanosti in tehnike, pa tudi vsakdanjega življenja.

Uvodoma sta obiskovalke, ki so dvorano napolnile v lepem številu, nagovorili tudi županja Kozjega Milenca Krajnc in predsednica Krajevne skupnosti Kozje Anja Kostajnšek, ki sta ob tem izrekli čestitke ob dnevu žena in materinskem dnevu. Krajevna skupnost Kozje pa je vse obiskovalke počastila z rožicami. Publiki so jih ponesli najmlajši.

V spodnjem videu si lahko ogledate nekaj drobcev nastopov, v katerih so igralci dramske skupine Kozji rog obudili spomin na pet žensk, ki so v posameznih obdobjih zaznamovale življenje v Kozjem:

In še nekaj drobcev z glasbenih in plesnih nastopov:

Nekaj utrinkov z osrednje proslave ob dnevu žena in materinskem dnevu v Kozjem pa v spodnji foto- galeriji: