Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poostren nadzor tovornih vozil in avtobusov izluščil ogromno prekrškarjev. Policisti bodo nadaljevali z nadzorom


Policisti Postaje prometne policije Celje so minulo soboto, med 08. in 18. uro, na avtocesti na območju Celja, skupaj s policisti Specializirane enote za nadzor cestnega prometa GPU, policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Celje ter predstavniki Družbe za avtoceste Republike Slovenije in Finančne uprave Republike Slovenije izvedli poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na kontroli tovornih vozil, kombiniranih vozil ter avtobusov.

Pri nadzoru je najbolj izstopala problematika preobremenjenosti tovornih vozil, kar je bilo ugotovljeno skoraj pri polovici tehtanih tovornih vozil.

Sledile so številne druge ugotovljene kršitve. Pogoste so bile kršitve povezane z uporabo zapisovalnih naprav – tafografov v tovornih vozilih in avtobusih, kar pomeni nespoštovanje dovoljenih dnevnih časov vožnje ter dnevnih in tedenskih počitkov mobilnih delavcev in nepravilna uporaba zapisovalne naprave.

Utrujenost voznikov, po podatkih Evropske komisije iz leta 2018, botruje približno dvajsetim odstotkom prometnih nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila.

Mnoga kontrolirana vozila niso bila tehnično brezhibna, nekateri so uporabljali nehomologirane dele. Zaznali so tudi nepravilno vleko priklopnih vozil zaradi preobremenitve vlečne naprave, nepravilno naložen in pritrjen tovor, prekoračitve hitrosti, primere, ko so bile na vozilu nameščene druge registrske tablice in podobno. V enem od kontroliranih vozil, v katerem je bil dovoljen prevoz šestih oseb so jih našteli dvanajst. V času nadzora so v posameznih primerih zaznali, da vozniki osebnih vozil za vožnjo po avtocesti niso uporabljali predpisane vinjete, prav tako so zaznali nekaj pomanjkljivost pri praktičnem usposabljanju kandidatov za voznike v šolah vožnje.

V sklopu akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov bodo omenjene službe s poostrenimi nadzori nadaljevale tudi v prihodnje.