Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Štefanov pohod konjenice furmanov in jahačev KD Sveti Štefan (foto)


Štefanovo je praznik, ko v Sloveniji konjerejci vsedlajo ali vprežejo svoje konje ter jih odpeljejo do cerkve, kjer dobijo svoj blagoslov. Preteklo Štefanovo je zopet narekovala epidemija covida-19, zato so člani Konjeniškega društva Sveti Štefan že pred meseci organizirali pohod konjenice furmanov in jahačev.

Zbor konjenikov je bil pred društvom na Svetem Štefanu, kjer so se jim pridružili tudi furmani iz Šentjurja, Višnje Gore na Dolenjskem, Velike Bloke-konjenica Krpan, furmani in jahači Virštanjsko Obsoteljske konjenice ter Šmarski konjeniki.

Pridružila sta se jim tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ki je sicer tudi sam velik ljubitelj konj, ter predsednik krajevne skupnosti Sveti Štefan Ivan Žaberl. Čakš in Žaberl sta konjenike pozdravila in jim čestitala za organizacijo takšnega dogodka. Po zajtrku so udeleženci pohoda krenili proti Slivniškemu jezeru in preko Lipovca do Ločneca, kjer so jih pričakali šmarski lovci. V njihovem lovskem domu so jih pogostili s kosilom. Sledil je veseli del, saj je med konjeniki dosti muzikantov, zato pesmi in dobre volje ni manjkalo. Pot jih je nato vodila proti Brezju in Svetemu Štefanu, torej jih je vseskozi spremljalo prelepa narava obdana z griči, ki obkrožajo Sveti Štefan. Konjeniki so na cilj prispeli v času večerje, po tej pa se je veselo druženje nadaljevalo vse do jutranjih ur.

»Zelo sem ponosen, da nam je ta pohod konjenice odlično uspel. Moram se zahvaliti vsem, ki so nam pomagali, saj brez njih ne bi konjenica uspela tako kot je. To so KS Sveti Štefan, Vitli Krpan, Rhydcon Šmarje, gostišče Delfin Grobelno in Meja Šentjur. Zahvala tudi Gasilskemu društvu Sveti Štefan za spremstvo, da smo bili bolj varni na cesti. Preživeli smo lep dan tako, da so konjeniki iz raznih krajev Slovenije ponesli domov lepe spomine in se bodo radi vračali k nam na Sveti Štefan«, se je ob uspelem dogodku zahvalil Mirko Bevc, predsednik KD Sveti Štefan.

M.B.