Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Policisti zaradi tragičnega začetka leta, s poostrenim nadzorom na cestah


V prvih treh tednih letošnjega leta so na slovenskih cestah ugasnila že tri življenja, eno od teh tudi na Šentjurskem. Ker se je leto z vidika prometne varnost začelo slabše, kot bi si želeli, bodo policisti v prihodnjih dneh poleg rednih in načrtovanih nadzorov v prometu dodatno okrepili svojo prisotnost na cestah.

Vse udeležence pa pozivajo, da se v promet vselej podajajo odgovorno, spoštujejo cestnoprometne predpise, poskrbijo za svojo varnost in pazijo na šibkejše udeležence.

Mesec januar praviloma spada med najbolj prometno varne mesece v letu. Kljub temu so letošnjega že zaznamovale smrtne prometne nesreče. V začetku januarja je nepreviden voznik trčil v pešca, ki je na kraju umrl, pretekli teden pa sta se zgodili še dve smrtni prometni nesreči, ki sta terjali dve življenji. Ena tudi na Celjskem. Vsem je botrovala neprilagojena hitrost in neprevidnost. Kot kažejo ugotovitve policistov pa eden od povzročiteljev ni uporabljal varnostnega pasu, ki bi mu lahko rešil življenje.

Lani veliko več smrtnih primerov kot leta 2020. Na to vplivala tudi epidemija

Že v letu 2021 je bilo stanje varnosti cestnega prometa manj ugodno kot leto prej. Po še nedokončnih podatkih je Policija lani obravnavala 17.008 prometnih nesreč (15.039 v letu 2020) oz. 13,1 % več kot v letu 2020. V teh nesrečah je 115 (80) udeležencev umrlo. Hudo telesno poškodovalo se je 770 (692) udeležencev, lahko telesno poškodovanih pa je bilo 5.628 (5.040).

Stanje prometne varnosti v primerjavi z letom 2020 je sicer treba postaviti v kontekst epidemije covida-19, ki je v negativnem smislu vplivala predvsem v obdobjih, ko so se omejevalni ukrepi sprostili.

foto: policija.si