Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prostofer v občini Kozje opravil stoti prevoz (foto)


Danes je Prostofer v Občini Kozje opravil stoti prevoz. Jubilejna vožnja je, tako kot prva, pripadala županji Milenci Krajnc, ki je uporabnico z Gubnega peljala v Kozje k zdravniku in v trgovino.

“Veseli nas, da je projekt Prostofer, ki se je pričel izvajati z novim letom 2021, pri nas tako dobro prijel. Občani, ki jim je tovrstna storitev namenjena, so zadovoljni in hvaležni, da imajo možnost prevoza, hkrati pa ohranjajo tudi socialni stik z okoljem. Tudi vozniki prostovoljci so izjemno pomembni, saj brez njih in njihove dobre volje tega projekta ne bi mogli izvajati,” pravijo na Občini Kozje.

Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo.

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Brezplačni prostoferski prevozi starejšim omogočajo:

  • večjo mobilnost,
  • večjo socialno vključenost,
  • medsebojno povezovanje,
  • medsebojno pomoč,
  • boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju,
  • čim dlje lahko ostanejo doma (čim kasnejši odhod v dom za ostarele).

Druženje in občutek koristnosti igrajo pomembno vlogo pri aktivnem staranju.

Delovanje Prosotoferja je za uporabnike enostavno. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci prevoze opravljajo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

“Veseli nas, da je projekt zaživel, predvsem pa, da lahko tako omogočamo lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd. starejšim občanom, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke,” sklenejo na občini.

foto: Jernej Šulc