Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po sveti Heleni Martin na star način 2021 z ustoličenjem nove vinske kraljice (foto)


Minulo Martinov nedeljo se je uspešno zaključila že 13. po vrsti turistično-etnološka in kulturna prireditev Po sveti Heleni Martin na star način.

Prireditev tradicionalno poteka vsako leto na Martinovo nedeljo na hribu Sv. Helena v vasi Javorje, občina Šentjur. Namenjena je ohranjanju tradicij starih običajev s tega področja.

Po lanskoletnem »lockdownu« so si organizatorji letos želeli, da bi lahko dogodek znova priredili na način, kot je potekal prejšnja leta, a jih je le nekaj dni pred predvidenim datumom prireditve presenetil nov ukrep in prepoved vsega dogajanja na prostem. “Kljub temu, smo se odločili prireditev izpeljati na prilagojen in sodobnejši način, zato smo v Martinovem tednu, aktivnosti prikazali na Facebook strani,” povedo organizatorji dogodka.

Domači župnik Marko Šraml je po sveti maši blagoslovil novo vino. Izpostavil je pomen vidnega napredka v kvaliteti pridelave dobrega vina v teh krajih. Vsem je zaželel, da bi vino prinašalo izključno le veselje in nikoli žalost, nesrečo ali strah. Ob enem je povezal tudi predajo lente novi vinski kraljici, po blagoslovu vina, pri čemer mu je na pomoč priskočil Milenko Tanjšek, predsednik vinogradnikov Sv. Urban iz Gorice pri Slivnici.

Nova vinska kraljica Svete Helene je Monika Narat

Na prireditvi je dosedanja vinska kraljica Svete Helene Anamarija Mastnak predala krono in lento novo izvoljeni vinski kraljici. To je po izboru tukajšnjih vinogradnikov postala Monika Narat. Monika je prva vinska kraljica, ki po rodu ne izhaja iz območja Svete Helene, prihaja iz sosednje Loke pri Žusmu, že več kot deset let pa živi v Javorju, kamor se je primožila k družini Narat. Ko ni v službi, je v krogu družine, rada je tudi ustvarjalna, ali pa se zaposli z delom na kmetiji in seveda vinogradu, saj opravil čez vse leto nikdar ne zmanjka. V svojem nastopnem govoru je povedala, da se bo po svojih maksimalnih močeh trudila čim bolje zastopati te kraje, njihove lepote in pridelke ljudi na raznih dogodkih in srečanjih kjerkoli bo mogla. Ustekleničila je tudi svoje vino, ki ga je poimenovala Kraljičino vino, kateri nosi dobrodelno noto. Vsi prispevki,ki jih bodo pridobljeni, bodo romali v blagajno šolskega sklada OŠ Slivnica pri Celju, s čimer se bo pokrivalo stroške šolanja otrok iz socialno manj vzpodbudnih okolij.

Tudi predsednica društva Damjana Gračnar ki je skupaj z drugimi društvi v kraju in širše, ter številnimi posamezniki, glavna organizatoka prireditve, je izpostavila pomen njihovega dela, ki je namenjeno nadaljnjem razvoju teh krajev, izhajajoč iz tradicije, znanja in kvalitete pridelave ter predelave številnih domačih pridelkov, ki se spajajo z lepoto naravnega okolja.

Prireditev se je zaključila v cerkvi sv. Helene, udeleženci pa so si lahko zagotovili simbolični tradicionalni kozarec društva Sv Helena. “Pogrešali smo le to, da po številnih tukajšnjih zidanicah, od koder je v preteklosti prijetno zadišalo po domači hrani in je marsikje do mraka odmevala lepa domača pesem in glasba, le tega ni bilo, upamo pa, da bo naslednje leto prineslo nazaj Martin na star način!” upajoče zaključijo prireditelji.