Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Šmarje v zaključni fazi pogajanj za odkup še zadnjega lastniškega deleža dvorca Jelšingrad


Občinski svetniki Občine Šmarje pri Jelšah bodo na jutrišnji seji potrjevali predlog za prerazporeditev proračunskih sredstev za nakup dela 10 % solastniškega deleža dvorca Jelšingrad, ki si lastijo trije domačini. Z dvema je Občina Šmarje že sklenila končni dogovor, pogajanja s tretjim pa so v zaključni fazi.

V proračunu so rezervirana že tudi sredstva za popravilo strehe ter zaščito orientalskih stropov.

Svetniki Občine Šmarje pri Jelšah bodo na četrtkovi 19. redni seji med drugim pretresali proračun za leto 2022. V sklopu sprejemanja proračuna pa bodo odločali tudi o zagotovitvi sredstev za nakup okoli 7 % lastniškega deleža dvorca Jelšingrad, ki je v lasti dveh domačinov.

Občina bo s tem zaprla poglavje za nakup 97 % deleža dvorca, 3 % dvorca pa zaenkrat še ostaja v lasti še enega domačina, s katerim pa občina še ni našla skupnega jezika. A, kot nam je potrdil šmarski župan Matija Čakš, naj bi bila tudi pogajanja za ta solastniški delež dvorca v zaključni fazi. Čakš sicer o podrobnostih bližajočega se dogovora sicer ni želel govoriti. Čakš je prav tako potrdil, da bo občina v kratkem že začela s sanacijo strehe in zaščito orientalskih stropov.

Sredstva za odkup in osnovno sanacijo morajo potrditi le še svetniki

Nakup dvorca so sicer svetniki potrdili že na majski seji, ko so bili predstavljeni tudi nekateri načrti občine z dvorcem Jelšingrad, kar smo podrobneje pisali v tem prispevku. V proračunu za leto 2022, ki ga bodo svetniki v prvem branju obravnavali na tokratni seji, bo tako za Jelšingrad rezerviranih prvih 300.000 evrov. Svetniki bodo na tokratni seji prav tako za namene nakupa in obnove Jelšingrada potrjevali dodatna sredstva v znesku 50.000 evrov, ki jih bodo prerazporedili s projekta Čistilna naprava Rogaška Slatina, saj se zaradi časovnega zamika pri gradnji čistilne naprave sredstva rezervirana za to investicijo še ne bodo potrebovala.

Večinski del teh zagotovljenih sredstev je namenjenih za odkupnino dvorca ter najnujnejšo sanacijo strehe in zaščito orientalskih stropov. Z nadaljnjo pripravo projektne dokumentacije ter izvedbo statične sanacije, pa bi imela občina že dobre zglede za privabljanje zasebnih investitorjev, ki bi v dvorcu prepoznali potencial.

Dvorec Jelšingrad je sicer pomemben razvojni potencial občine, ki pa zaradi neuspešne prodaje lastnikov že vrsto let neusmiljeno propada. Propadajoč spomenik je zato potreben čimprej obnoviti.

B.S.