Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Temperature bodo padle pod ničlo, konec tedna možen tudi sneg. Zimske službe pripravljene


Prvi val hladnejšega zraka, ki se že pomika proti srednji in zahodni Evropi, je naše kraje kraje dosegel že danes, v sredo pa bodo temperature po večini države padle pod ničlo. Temperature naj bi se gibale med -5 in 0 stopinj Celzija.

Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi se v četrtek začelo večdnevno obdobje nestanovitnega vremena. Ker se bo hladen zrak spuščal proti jugu, se bo nižala tudi meja sneženja. V nedeljo ali v noči na ponedeljek pa bi lahko, po napovedih vremenoslovcev, sneg pobelil večji del države. Kot kaže, lahko v alpskih dolinah in sredogorju zapade tudi do 20 centimetrov snega, po ostalih nižinah pa le za vzorec.

Zimske službe na Celjskem pripravljene

Iz zimske službe, ki jo na državnih cestah na Celjskem opravlja VOC Celje, napovedujejo, da so pripravljeni. Zimska služba posipava in pluži cestne površine. Debelina snega na avtocestah, hitrih cestah, glavnih cestah, glavnih mestnih cestah in regionalnih cestah ne sme presegati 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. V primeru napovedane poledice izvajajo posipanje na vseh površinah. Za učinkovito izvajanje zimske službe izjemnega pomena sodelovanje in razumevanje vseh udeležencev v prometu, ki morajo imeti ustrezno zimsko opremo, poudarjajo na VOC-u.

VOC Celje v zimskem času skrbi za dobrih 2172 kilometrov državnih in občinskih cest v celjski in koroški regiji. Vzdrževanje cest je v zimskih razmerah razdeljeno v 7 prednostnih razredov, in sicer: 1. prednostni razred (avtoceste in hitre ceste), 2. prednostni razred (glavne ceste, glavne mestne ceste in pomembnejše regionalne ceste), 3. prednostni razred (ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne mestne in krajevne ceste ), 4. prednostni razred (ostale lokalne ceste, mestne in krajevne ceste, državne ceste s z manjšim prometom), 5. prednostni razred (javne poti, parkirišča, kolesarske povezave, ceste kategorije RT ), 6. prednostni razred (površine za pešce) in 7. prednostni razred (ceste in kolesarske povezave, ki se v zimskih razmerah zaprejo).

Zimsko vzdrževanje teh površin poteka v skladu s pravilnikom o rednem vzdrževanju javnih cest, ki jih izvajalec zimske službe vedno redno pregleduje, pogosteje v primeru napovedanega slabega vremena. Vozniki plužnihvozil se odpravijo na ceste takoj, ko je na njih dovolj snega za uporabo pluga. Odstranjevanje snega v skladu s pravilnikom poteka tako, da v I. in II. prednostnem razredu debelina snega ne presega 10 centimetrov, na drugih cestah pa 15 centimetrov. »Zato moramo s pluženjem začeti toliko prej, da ob zaključku obhoda vozila navedene količine niso presežene. Na ta način moramo prevoznost vzdrževati med 5.00 in 22.00 uro, izven tega časa so dovoljeni prometni zastoji do 2 uri,« pojasnjujejo v VOC-u. »Kljub vsem naporom v času zelo močnega in obilnega sneženja ne moremo zagotavljati t. i. črne ceste, zato voznike pozivamo k strpnosti, prilagoditvi vožnje in spremljanju informacij o stanju na cestah,« pojasnjujejo v VOC-u.

Vključenih 6 cestnovzdrževalnih baz in 5 zimskih točk na Celjskem in Koroškem

Posipanje cest ob nevarnosti poledice vedno izvajajo na vseh cestah oz. površinah, ne glede na prednostni razred. Količino soli, drobljenca ali magnezijevega klorida v VOC-u, tako kot drugi koncesionarji Direkcije RS za infrastrukturo po državi, določijo glede na temperature in stanja vozišča, še posebej upoštevajo nevarnost ledu ali sneg na vozišču. Pomembna dejavnika sta še vlažnost zraka in gostota prometa. Količine posipnega materiala so zato vedno prilagojene konkretnim razmeram.

Za učinkovito vzdrževanje cest je, poleg pripravljenosti vzdrževalca, zelo pomembno tudi vedenje vseh udeležencev v prometu. V VOC-u opozarjajo, da so pri učinkovitem opravljanju zimske službe zelo pomembni dobro informirani vozniki, ki imajo primerno opremljena vozila in upoštevajo priporočila o vožnji v zimskih razmerah ter se prilagodijo akcijam pluženja ali posipavanja.

V zimsko vzdrževalno službo VOC-a Celje je letos vključenih 6 cestnovzdrževalnih baz in 5 zimskih točk na Celjskem in Koroškem, kjer je 340 zaposlenih razporejenih v 171 plužnih enot. V skladiščih so za zimsko vzdrževalno sezono pripravili 17.000 ton drobljenca, 9.000 ton soli in 27.000 litrov tekočine za moker posip cest. V teku so pogodbe za dobavo 3.000 ton soli in tekočine za moker posip cest.

Posodobili so tudi vozni park, in sicer 9 tovornih vozil, 14 poltovornih vozil za prevoz oseb in izvajanje pregledniške službe, 5 plugov za pluženje snega, 9 avtomatskih posipalcev za mokro soljenje in 2 traktorja.