Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znanstveni simpozij o Josipu Ipavcu in koncert pedagogov Glasbene šole Šentjur z gosti »Josipu v čast« (foto)


Leto 2021, ki ga je na pobudo občine Šentjur ministrstvo za kulturo razglasilo za leto Josipa Ipavca, je v preteklih dneh doseglo enega izmed svojih vrhuncev s predpremiero dokumentarnega filma Josip Ipavec – Slovenski Mozart. Reportaža s premiere je na voljo tukaj.

Dogodki ob letu šentjurskega skladatelja pa se vrstijo še naprej. Pred dnevi sta se tako odvila dva pomembna dogodka, v organizaciji Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur ter pod pokroviteljstvom Občine Šentjur.

Igor Grdina in Franc Križnar

Znanstveni simpozij, ki je bil izveden v virtualni obliki, je vodil kot predsedujoči ddr. Igor Grdina ob sovoditeljstvu dr. Franca Križnarja. Oba eminentna predavatelja sta za razliko od vseh ostalih, izvedla predavanje in predsedovanje iz prostorov Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur.

Predavateljice in predavatelji Franc Križnar, Igor Grdina, Ivan Florjanc, Darja Koter, Željko Oset, Zvonka Zupanič Slavec, Urška Arlič Gololičič, Neža Zajc, Nada Bezić, Zdravko Drenjančević, Peter Tovornik, Elizabeta Jelen in Vesna Tofant so odstirali skrivnosti in pokazali nova dognanja ter s tem dokazali , kako pomembna osebnost je bil Josip Ipavec. Velik kot glasbenik, skladatelj, zdravnik, Šentjurčan in Slovenec. Spletni simpozij je potekal čez celoten dan, od 9.00 do 16.30 ure.

Po simpoziju še večerni koncert

Po zaključku znanstvenega simpozija je sledil večerni koncert, kjer so se pedagogi Glasbene šole Šentjur v sodelovanju z gosti, s koncertiranjem del Josipa Ipavca in njegovih sodobnikov, poklonili skladatelju, katerega ime nosi glasbena šola.

Na koncertu je bilo ob skladbah in priredbah Josipa Ipavca, izvedena tudi Princesuita, mladega šentjurskega skladatelja, nekoč učenca Glasbene šole Šentjur, Petra Tovornika. Komorno delo Princesuita ( 2021) je suita za flavto, klarinet, bas klarinet in klavir, ki temelji na tematiki iz Ipavčeve opere Princesa Vrtoglavka. Skladatelje je iz opere vzel najbolj spevne teme in jih prilagodil karakteristikam izbranih instrumentov. Tako je ustvaril petstavčno skladbo, ki je bila napisana po naročilu Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur, v počastitev leta Josipa Ipavca. Stavki ŽIVETI SE MUDI, VSAK PO SVOJE, ČUDOVITO JE, PRAVLJICA in VROČA KRI so poimenovani po bolj odmevnih citatih iz libreta.

“Kot zanimivost naj povemo, da je bilo vseh pet stavkov odigrano v drugačni instrumentalni zasedbi. Poleg instrumentov, ki so zastopani v originalni zasedbi so se zvrstili tokrat na odru še violina, violončelo, harmonika, oboa, tenor saksofon in bas saksofon.

Poslušalke in poslušalci v polni dvorani Ipavčevega kulturnega centra, so z bučnim aplavzom izkazali navdušenje tako nad odličnimi izvajalci, pedagogi glasbene šole, kot tudi nad novim glasbenim delom, ki je nastal izpod peresa skladatelja Petra Tovornika.

Počaščeni in navdušeni smo bili vsi prisotni na dveh izjemnih dogodkih, znanstvenem simpoziju in koncertu »Josipu v čast«,” je po dogodku povedala ravnateljica Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur Simona Zdolšek.

foto: Glasbena šola skladateljev Ipavcev Šentjur