Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju predpremiera filma Josip Ipavec – Slovenski Mozart


Leto 2021, ki ga je na pobudo občine Šentjur ministrstvo za kulturo razglasilo za leto Josipa Ipavca, je v preteklih dneh doseglo svoj vrhunec s predpremiero dokumentarnega filma Josip Ipavec – Slovenski Mozart.

Ta je bil premierno predvajan v sredo, 13. oktobra v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur.

Ustvarjalci filma Daniel Celarec, Jernej Kastelec in Saša Tabakovič

Predpremiere so se udeležili številni ustvarjalci in sodelujoči pri filmu, med njimi urednik uredništva glasbenih in baletnih oddaj na RTV Daniel Celarec, scenarist Jernej Kastelec, igralec in povezovalec Saša Tabaković, pevec Marko Fink in dirigent Patrik Greblo.

Predpremiero so z Ipavčevo pesmijo tako otvorili kot zaključili združeni moški pevski zbori občine Šentjur pod vodstvom Mateja Romiha, ki jih lahko vidimo tudi v dokumentarcu. Zapel je tudi otroški pevski zbor glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur pod vodstvom Tine Pečan.

Pred začetkom projekcije je zbrane nagovoril še župan občine Šentjur, Marko Diaci, ki je poudaril, kako lepo je stati pred polno dvorano kulturnega doma, kar se ni zgodilo že vse od marca 2020, čemur se je publika bučno pritrdila z aplavzom.

Nato so zavrteli dokumentarni film o najmlajšem skladatelju iz družine Ipavec, o njegovem delu in življenju – pripoved pa je ves čas prepletala tako njegova glasba kot čudoviti posnetki z vseh koncev šentjurske občine.

Predpremiera filma je med Šentjurčani vzbudila veliko zanimanja

Lahko smo prisluhnili odlomkom samospevov, delčkom prvega slovenskega baleta Možiček, pa tudi izsekom opere Princesa Vrtoglavka.

Vsi, ki se premiere niste mogli udeležiti, si boste dokumentarec lahko ogledali 2. novembra na televiziji Slovenija 1

V IKC v Šentjur pa bodo nadaljevali z Ipavčevimi kulturnimi dnevi, v sklopu katerih boste 19. oktobra prisluhnili koncertu samospevov Josipa Ipavca, 23. oktobra pa bo na ogled Ipavčev balet Možiček.

L.Č.