Zaradi hitrega slabšanja epidemiološkega stanja se s 1. novembrom uvajajo strožji ukrepi

27. 10. 2021 21:27

Vlada je, zaradi zelo hitrega slabšanja epidemiološke slike in polnjenja bolnišnic z bolniki obolelimi za covidom-19, na današnji seji sprejela strožje ukrepe za zajezitev širjenja covida-19. Ukrepi med drugim določajo zaostrovanje pri izvajanju pogoja PCT. Pogostnost samotestiranja za učence, dijake in študente pa se bo povišala na dvakrat tedensko.

Vlada je na današnji seji, skupaj s strokovno skupino, sprejela nove ukrepe za zajezitev covida-19. Zaostrovanje ukrepov sledi hitremu slabšanju epidemiološke slike in polnjenju bolnišničnih covid kapacitet. Strožje preverjanje pogoja PCT je že dopoldne napovedal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, ki je inšpekcijskim službam naročil strožji nadzor nad preverjanjem pogoja PCT v lokalih in po potrebi tudi zaprtje tistih lokalov, ki nadzora ne izvajajo.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je na novinarski konferenci pred sejo naznanil, da bo ob predpostavki, da se krivulja pozitivnih ne obrne in zapolnimo bolnišnice med 160 do 180 intenzivnih postelje, vladi kot minister za zdravje, ki na prvo mesto postavlja življenje ljudi, predlagal zaprtje družbe.

Kaj bo veljalo po 1. novembru?

Vlada je na seji določila, da se uvede redno presejalno testiranje pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti in pri izvajalcih socialno varstvenih storitev, in sicer v breme stroškov državnega proračuna.

Testiranje s testi HAG za samotestiranje se uvede za vse učence osnovne šole in dijake. Samotestirati se bo treba tudi za udeležbo v športnih programih, športno rekreativnih dejavnostih in za obšolske dejavnosti ne glede na starost učenca in dijaka. Pogostnost samotestiranja za učence, dijake in študente pa se poviša na dvakrat tedensko s pravico do uporabe deset testov za samotestiranje.

Za opravljanje dela je vlada povišala pogostnost presejalnega testiranja s testi HAG za samotestiranje oziroma testiranja s testi HAG na vsakih 48 ur, in sicer tako, da mora oseba ob začetku opravljanja dela imeti veljaven test HAG za samotestiranje ali test HAG, ki ni starejši od 48 ur. V primeru enakomerno razporejenega delovnega časa oziroma enoizmenskega delovnika od ponedeljka do petka to pomeni, da se mora oseba praviloma testirati vsak ponedeljek, sredo in petek pred začetkom dela, torej na vsakih 48 ur med delovniki, ne pa tudi v nedeljo. V primeru neenakomerno razporejenega delovnega časa, začasne prerazporeditve delovnega časa, izmenskega dela, odrejenega dela preko polnega delovnega časa, dodatnega dela ali zaradi morebitne odsotnosti pa se šteje, da oseba ob nastopu dela izpolnjuje pogoj PCT, če začne opravljati delo v mejah 48 ur, ki so izkazane z dokazilom o opravljenem presejalnem testiranju s testom HAG za samotestiranje ali testom HAG, ki ni starejši od 48 ur.

Navkljub izpolnjenemu PC pogoju bo uporaba zaščitne maske obvezna v dejavnosti zdravstva, izobraževanja in socialnega varstva ter v dejavnostih in pri nudenju vseh storitev, kjer prihaja do medosebnega stika.

Odlok začne veljati 1. novembra 2021, da se omogoči čas za nabavo dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X