Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slovenska protidopinška komisija Martino Ratej suspendirala za dve leti. A postopek ni končan


Vnovična analiza vzorca urina celjske atletinje, metalke kopja Martine Ratej, odvzetega na OI 2012 v Londonu, je znova potrdila prisotnost prepovedanega steroida klostebola v njenem telesu. Zaradi tega jo je Slovenska protidopinška agencija Sloado suspoendirala za dve leti.

Že marca lani je ponovna analiza vzorcev odvzetih na olimpijskih igrah v Londonu 2012, kjer je Ratejeva zasedla sedmo mesto, pokazala pozitiven izvid na Clostebol Metabolit. Ratejeva je bila takrat le začasno suspendirana, nove analize pa so rezultate potrdile in sledil je suspenz.

A Ratejeva se je zdaj pritožila še na CAS – Mednarodno arbitražno sodišče za šport, tako da postopek še ni končan.

Martina Ratej je bila do leta 2011 članica AK Šentjur, nato pa prestopila v AK Kladivar Celje.

Celjska atletinja Martina Ratej je po novih analizah urina odvzetega na OI v Londonu, kjer je Ratejeva s mestom dosegla izid kariere, dobila dvoletni suspenz zaradi prisotnosti prepovedanega steroida klostebola. Ratejeva je sicer lani, ko je bil pozitiven prvi izvid ponovne analize zatrdila, da poživil ni nikoli jemala ter da je prepovedani steroid v njeno telo najverjetneje prišel v času operacije, ki jo je opravila tisto leto, za kar naj bi posedovala tudi obsežno dokumentacijo in dokazila.

Ratejeva, ki dogodek obžaluje, saj je celotno kariero vestno sodelovala pri vseh protidopinških aktivnostih, se je odzvala tudi tokrat: “Vse od dneva, ko sem prejela informacijo, da poteka disciplinski postopek v zvezi z domnevno kršitvijo protidopinških pravil, v njem aktivno sodelujem z namenom, da dokažem okoliščine tega nenamernega primera. Vsem organom, ki so sodelovali v postopku, smo predali obširne dokaze, da je do vnosa snovi metabolit klostebol v neznatnih količinah v telo prišlo kot posledica uporabe kreme za zdravljenja ginekoloških težav, ki sem jih premagovala med kariero. To je prepoznal tudi senat Slovenske antidopinške organizacije, svetovna atletika pa se z omenjeno odločitvijo ni strinjala. Milejšo kazen je nadomestila z dvoletnim suspenzom. Ker menimo, da je bilo dovolj podrobno dokazano, da je bil vnos snovi v telo nenameren, smo 24. septembra 2021 vložili pritožbo na Cas. Na odločitev Cas še čakamo, kar pomeni, da disciplinski postopek še ni zaključen. Svojo zavezanost čistemu športu spoštujem vso svojo kariero športnice. Želim si, da se postopek čim hitreje zaključi, da lahko nadaljujem priprave na nadaljnja tekmovanja.”

Za tem se je začel disciplinski postopek, ki ga je v imenu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) začela Mednarodna agencija za protidopinško testiranje. Slednja je zadevo napotila na Mednarodno arbitražo za šport (CAS) v Lozani*, ki pa je že julija lani odločilo, da je športnica kriva dopinškega prekrška v skladu s protidopinškimi pravili MOK-a, odločitev pa je bila dokončna in zavezujoča.

Sloada najprej določil 14 mesečni suspenz, DRB pa je suspenz podaljšal na dve leti

Komisija za integriteto atletike (AIU) pri mednarodni atletski zvezi (WA) je tako decembra lani primer predala Atletski zvezi Slovenije, ta pa ga je posredovala v obravnavo senatu disciplinske komisije Sloada. Po opravljeni ustni obravnavi je senat disciplinske komisije sklenil, da je bil iz predloženih dokazov in navedb Ratejeve razviden obstoj neznatne krivde športnice in posledično izjemnih okoliščin, ki bi upravičile skrajšanje standardnega obdobja izločitve. Senat je zato predlagal, da se v primeru Ratejeve kot sankcija določi skrajšano obdobje izločitve v trajanju 14 mesecev.

Nato je o obstoju izjemnih okoliščin je odločal še Doping Review Board (DRB), organ v pristojnosti WA, ki pa je ugotovil, da Martina Ratej ni dokazala, na kakšen način je prepovedana snov vstopila v njeno telo, ter posledično tudi ni dokazala, da je bila njena krivda v odnosu do kršitve protidopinškega pravila neznatna.

Senat disciplinske komisije Sloado je zato na podlagi te ugotovitve izdal odločitev o sankcijah Ratejevi zaradi kršitev protidopinških pravil in jo kaznoval z dveletnim suspenzom, ki začne teči z 11. avgustom 2021. Pri tem se všteje in upošteva že prestano obdobje začasne izključitve, ki je začelo teči 9. marca lani. Poleg tega so razveljavljeni tudi vsi njeni tekmovalni dosežki v obdobju od 9. avgusta 2012 do 9. avgusta 2014, so sporočili iz Sloada.

Kazen se bo Ratejevi iztekla 9. marca 2022. Kaj to pomeni za nadaljno kariero celjske atletinje, ki bo 2. novembra dopolnila 40 let, še ni znano, je pa tudi po lanskem začasnem suspenzu nadaljevala s treningi.

*Po poročanju portala 24ur naj bi direktor Sloada Jani Dvoršak sporočil, da so jih odvetniki Ratejeve šele po razkritju prekrška in objavi teh sankcij obvestili, da je slovenska atletinja 24. septembra vložila pritožbo na CAS, zato so pri Sloadu iz previdnosti novico umaknili s svoje spletne strani.

foto: AZS