Stolpa Kristal še ni, a dobiva svoje parkirišče: gradnja se začenja s podpisom pogodbe za park & ride

3. 9. 2021 8:50

V sredo se je v prostorih Občine Rogaška Slatina odvil podpis pogodbe za igradnjo parkirišča P+R. Pogodbo sta podpisala župan občine, mag. Branko Kidrič in Aleš Tadina, direktor na javnem razpisu izbrane družbe Gradnje Tadina iz Rogaške Slatina. Po podpisu pogodbe je sledila krajša predstavitev projekta.

Projekt bo po zaključku imel dva glavna namena. Omogočil bo vzpostavitev sistema P+R (Park & Ride – parkiraj in presedi na kolo) ter zagotovil prostore za parkiranje za potrebe Razglednega stolpa Kristal. V času priprave projekta je bilo izdelanih več možnih različic. Pri izdelovanju je bila med drugim upoštevana obstoječa infrastruktura ter okoliški teren, po drugi strani pa se je iskala čim boljša izkoriščenost terena.

Izbrana različica projekta bo po izgradnji ponujala 51 novih parkirnih mest za osebna vozila, 3 od teh pa bodo namenjena za invalide. Zraven parkirišč za avtomobile bosta urejeni tudi dve parkirni mesti za avtobuse. Projekt zraven samega parkirišča vključuje tudi izgradnjo dovozne ceste, 4 podporne konstrukcije in zasaditev več kot 7.000 različnih grmovnic in dreves, kar pomeni da bo ozelenjen vsak del območja, po katerem ne bo tekel promet.

V okviru projekta bo urejena tudi avtomatizirana izposojevalnica koles s 15 priključki. Parkirišče bo s tem predstavljalo novo izhodišče za parkiranje vozila in nadaljevanje poti po mestu z javnim kolesom. Do že obstoječega kolesarkskega omrežja bo iz parkirišča P+R mogoče priti po bodočem nadhodu Sonce. Za izgradnjo le tega je bila prav tako pred kratkim podpisana pogodba. Izposojeno kolo bo mogoče vrniti na katerikoli postaji znotraj skupnega sistema občin Rogaška Slatina in Podčetrtek. Znotraj Rogaške Slatine so sicer trenutno urejene 4 postaje, v času dokončanja parkirišča P+R pa bo teh že 8.

Vrednost projekta znaša 574.924 evrov, začetek gradnje pa je predviden septembra 2021. Dela bodo napredovala po etapah in bodo potekala sorazmerno z napredovanjem gradnje nadhoda Sonce in razglednega stolpa Kristal, predaja v uporabo pa je predvidena septembra leta 2022.

D.K.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X