Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nočni potres čutili tudi na Kozjanskem in Obsotelju


Preteklo noč je na hrvaškem ponovno streslo tla. Potres se je zgodil ob 1.58 ponoči, 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, ter je trajal deset sekund. Njegova moč je bila izmerjena na 4,2 po Richterjevi lestvici. Ob 2.27 je sledil še popotresni sunek z močjo 2,8 po Richterjevi lestvici, tudi ta v bližini Petrinje.

Tresenje tal je bilo možno čutiti tudi pri nas, saj so ga čutili mnogi prebivalci jugovzhodne Slovenije. Urad za seizmologijo pa sicer ocenjuje, da intenziteta potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Zadnje tedne so se v okolici Zagreba ter Petrinje sicer že večkrat tresla tla. Večino teh potresov pa ne preseže stopnje 3.0.

Pretekli potresi močno prizadeli Petrinjo

Spomnimo, da je bila v preteklosti Petrinja že prizadeta zaradi potresov. Potres, ki se je zgodil konec lanskega leta, je imel magnitudo 6,4. Uničil je mnogo zgradb v Petrinji ter okoliških mestih, zahteval pa je tudi smrtne žrtve. Posledice potresa pa je bilo možno videti tudi v naših krajih, kjer so bili porušeni dimniki, poškodovane strehe ter odpadel omet. V Krškem so preventivno ustavili Nuklearno elektrarno, v Mariboru pa je zmanjkalo elektrike.

Po decembrskem uničujočem potresu, so Petrinji priskočila na pomoč tudi lokalna podjetja in posamezniki. V mesto so se odpravili mnogi, ter prispevali šotore, gradbene stroje, postelje, grelnike, obleke, itd.. Pomagali pa so tudi občani občine Šmarje pri Jelšah, ki so lahko podarili razne stvari, za prevoz le teh do Petrinje pa je poskrbela Občina Šmarje pri Jelšah.