Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potres pustil posledice tudi v občinah KiO. Iz naših krajev krenila pomoč v porušena mesta (foto, video)


Včeraj je Hrvaško že tretjič v tem letu prizadel močan potres. Včerajšnji je bil z magnitudo 6,2 najmočnejši letos in je razdejal mesta Petrinjo, Sisak in Glino. Potres je zahteval najmanj sedem življenje, med katerimi je bila tudi 13-letna deklica.

Na grozne prizore, ki so prihajali s Hrvaške so se takoj odzvale mnoge države, med prvimi tudi Slovenija. Prav tako je zajetna pomoč proti prizadetim hrvaškim mestom krenila tudi s Kozjanskega in Obsotelja.

Včerajšnji potres je bil sicer tako silovit, da smo ga zelo čutili tudi v Sloveniji. O materialni škodi tako poročajo iz vseh občin Kozjanskega in Obsotelja. Še največ škode so zaenkrat evidentirali v Šentjurju in Kozjem.

Kakšne posledice je potres pustil v občinah Kozjanskega in Obsotelja?

Občina Bistrica ob Sotli:

V Bistrici ob Sotli je bilo po klopeh in tleh cerkve Sv. Petra najti okruške ometa in beleža. Razpokal je obok, strop in stene, na strehi manjka nekaj opeke, nam je sporočil tamkajšnji župnik Damjan Kejžar.

Občina Dobje:

Po podatkih CZ Dobje je bilo poleg precejšnjega preplaha med prebivalci zaznanih tudi nekaj škode na objektih. Vidne so razpoke na zidovih, porušenih je nekaj dimnikov, zaznane pa so tudi poškodbe na strehah. Intervenirana je bila tudi gasilska enota PGD Dobje, ki je pomagala pri sanaciji porušenih dimnikov na lokaciji Presečno in popravilu strehe. CZ je do sedaj uspela pregledati le del terena, zato informacije o vsej škodi še niso popolne.

Občina Kozje:

Kot nam je sporočila županja Milenca Krajnc v občini Kozje po do sedaj zbranih podatkih. Civilna zaščita Kozje je pregledala objekte v občini: Steklarno Rogaška PE Estet Kozje, Petrol Kozje, Mlakar Kozje, Kmetijska zadruga Kozje, Jager Kozje, Merkator Kozje, Trgovina Polje Kozje, Občina Kozje, Graščina Kozje, OŠ Kozje, staro trško jedro, Grad Podsreda, Cerkev matere božje sedem žalosti, Cerkev sv. Petra in Cerkev Sv. Eme.

Ugotovljeno je bilo, da je na Gradu Podsreda poškodovana streha, zunanji zidovi, napušč in notranji opleski. Potres je posledice pustil tudi na cerkvah. Na cerkvi matere božje sedem žalosti je poškodovana fasada, cerkev sv. Petra ima poškodovane fasado, zidove in stropove na več mestih, cerkev Sv. Eme ima poškodovan strop, s strehe cerkve Gubno je popadalo nekaj opeke, v cerkvi Dobležiče je popokana stena, v zakristiji pa se ne da odpreti vrat, s cerkve Zagorje je popadalo malo kamnite kritine, v cerkvi Plištanj je v zvonici razpokana stena v dolžini dveh metrov, s strehe na cerkvi Lesično je popadlo nekaj opeke, v cerkvi Pokorna vas je na zidu nastala razpoka v širini dobrega centimetra,
prestavilo je tudi strešno opeko, v notranjosti pa se je ponekod odkrušil omet, s cerkve sv. Magdalena je z zvonika padla pločevina.

Še v nekaterih drugih objektih je nekaj poškodb opleskov, drugih vidnih poškodb pa zaenkrat ni. Prav tako v starem trškem jedru Kozje zaenkrat stojijo še vsi dimniki.

Močno tresenje se je v Kozjem najbolj čutilo v višjih nadstropjih, kjer so s kuhinjskih elementov padali predmeti, odpirali so se predali omar, v prodajalnah pa so s polic popadali izdelki.

Občina Podčetrtek:

Z Občine Podčetrtek so nam sporočili, da je na območju občine Podčetrtek poškodovanih nekaj starejših objektov (odpad ometa, manjše razpoke), vidne pa so manjše razpoke na sakralnih objektih in objektih kulturne dediščine. Točnega števila poškodovanih objektov sicer še nimajo.

Pater Ernest Benko pa je sporočil, da je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju počil omet na oboku nad pevskim
korom. Pri cerkvi sv. Andreja v Olimju ter sv. Filipu in Jakobu v Selah pa ni nobenih poškodb.

Občina Rogaška Slatina:

V Rogaški Slatini so posledice včerajšnjega vidne predvsem na starih objektih, kjer se je pojavilo nekaj razpok. V nekaterih primerih je odpadlo tudi nekaj beleža, so nam sporočili z Občine Rogaška Slatina.

Slatinski župnik Jože Vehovar je na Facebooku sporočil, da je nekaj škode utrpela tudi farna cerkev Sv. Križa

Občina Rogatec:

Z občine Rogatec so nam sporočili, da je bila po včerajšnjem potresu s strani upravljalca in Civilne zaščite Občine Rogatec pregledana večina objektov v upravljanju Občine Rogatec. Ugotovljeno je bilo, da vidnih poškodb na objektnih ni. Tudi s stani občanov niso prejeli informacij o morebitnih poškodbah na objektih v zasebni lasti.

Občina Šentjur:

Iz občine Šentjur so nam sporočili, da je bilo v Šentvidu pri Planini poškodovano župnišče, porušena sta bila dva dimnika ter poškodovanih približno 75 kvadratnih metrov strehe. V stavbi je nastalo tudi veliko razpok. Na zgradbi cerkve je nastala razpoka čez cel zvonik, poškodovanih pa je tudi nekaj piščali na orglah. Interveniralo je 15 gasilcev PGD Planina. Župnik Vinko Čonč pa je sporočil, da so poškodovane tudi druge šentjurske cerkve.

V Šentjurju je bil na stanovanjskem objektu porušen dimnik ter poškodovanih približno 20 kvadratnih metrov strehe. Posredovalo je 13 gasilcev PGD Šentjur

Iz Zdravstvenega doma Šentjur so poročali o odpadu ometa in možnih razpokah. Obvestila o morebitnih drugih poškodbah na terenu še zbirajo.

Občina Šmarje pri Jelšah:

Šmarska župnijska cerkev, ki je v fazi prenove, je zadobila sveže razpoke na obnovljenih freskah in svežem oplesku.

Hrvaški na pomoč priskočilo tudi Kozjansko in Obsotelje

Hrvaški je po včerajšnjem silovitem potresu na pomoč takoj priskočila tudi Slovenija. Proti Hrvaški so se tako odpravili konvoji vozil, ki so prevažali šotore, gradbene stroje, postelje, grelnike, obleke, itd.. Zajetna pomoč je proti prizadetim hrvaškim mestom krenila tudi s Kozjanskega in Obsotelja.

Iz Rogaške Slatine se je vila takšna kolona vozil s pomočjo, kar so izpostavili tudi hrvaški mediji:

Tudi iz Šmarja so krenila polna vozila pomoči. Tam sta štab Civilne zaščite Občine Šmarje pri Jelšah in Prostovoljno gasilsko društvo Šmarje pri Jelšah sta organizirala akcijo zbiranja pomoči prizadetim prebivalcem Petrinje. Akcija je potekala danes od 9. do 15. ure v gasilskem domu Šmarje pri Jelšah. Občani so se množično odzvali in prinesli topla oblačila, odeje, pakirane živilske izdelke, vodo, higienske potrebščine, itd.:

Zbiranje pomoči za v potresu prizadeta hrvaška mesta

Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas prosita in pozivata k pomoči za prizadete ob potresih na Hrvaškem

Rdeči križ Slovenije je danes iz Sklada solidarnosti nakazal 10.000 evrov na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih. Po včerajšnjem in današnjem potresu na Hrvaškem se je Rdeči križ Slovenije takoj povezal s kolegi iz Rdečega križa Hrvaške, ki na terenu pomagajo prizadetim ob obeh potresih.

Potresa sta povzročila predvsem veliko materialno škodo, ekipe Rdečega križa Hrvaške so prizadetim prebivalcem na različne načine prihitele na pomoč. Ob ukrepanju na terenu in kasneje predvsem ob odpravi posledic potresa bodo najbolj potrebna denarna sredstva. Rdeči križ Slovenije je zato odprl sklic za zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v potresih na Hrvaškem dne 28. in 29. 12. 2020. Sredstva bodo nakazana na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim ob potresih.

Rdeči križ Slovenije prosi in poziva vse, ki želijo pomagati prizadetim ob potresih na Hrvaškem, da svoj prispevek za akcijo “Potres Hrvaška” nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB:

Namen: “Potres Hrvaška”
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
SI56 0310-0111-1122-296
SWIFT: SKBASI2X
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00-96885

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z Besedo SKUPAJ (1 evro) ali SKUPAJ5 (5 evrov)

Vsa zbrana sredstva bomo nakazali na račun Rdečega križa Hrvaške za pomoč prizadetim v potresih.

Tudi Slovenska karitas odpira račun za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji blizu Siska na Hrvaškem. Vsa zbrana sredstva bodo posredovana Hrvaški Karitas. Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in darovali boste 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214-0001-5556-761
Namen: POTRES PETRINJA
Sklic: SI00-627